12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVot decisiv! Va demisiona premierul Matteo Renzi? Va părăsi Italia zona euro?

Vot decisiv! Va demisiona premierul Matteo Renzi? Va părăsi Italia zona euro?

Italienii se prezintă la vot astăzi pentru un referendum asupra unor reforme constituționale, ce va decide în primul rând soarta politică a premierului Matteo Renzi. Acesta a promis că dacă oamenii vor vota împotriva reformelor, va demisiona.

Însă pericolul înfrângerii lui Renzi are bătaie lungă. Analiștii se tem de platformele antieuropene ale taberelor adverse, care vor lua avânt pe valul populist deja observat odată cu Brexit și cu alegerea lui Donald Trump în SUA. Dacă Renzi va demisiona, nici măcar nu se știe cine îi va putea lua locul. Pe fondul incertitudinilor, ar putea crește în popularitate partidul antisistem Mișcarea 5 Stele, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din zona euro. Aceasta ar declanșa o criză la nivelul întregii Uniuni Europene, dat fiind că Italia este a treia economie a zonei euro.
Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați duminică la urne, inclusiv patru milioane de italieni care trăiesc în străinătate și care vor putea vota prin poștă.
Prin referendumul propus, premierul Matteo Renzi dorește sporirea puterilor Guvernului în detrimentul Senatului. Renzi susține că reformele constituționale vor debloca procesul de luare a deciziilor și vor duce la o guvernare mai bună în Italia, o țară care, din 1946, a avut 63 de guverne și 27 de prim-miniștri. Îngrijorător, Renzi este singurul lider politic categoric în favoarea reformelor constituționale, ceilalți nefiind convinși, unii de teamă că Guvernul va deveni prea puternic, alții că reformele vor fi aplicate corupt.
Ultimele sondaje de opinie, realizate în urmă cu două săptămâni, dădeau un avans între 5 și 8 puncte procentuale taberei antireforme. Cu toate acestea, procentul alegătorilor indeciși este foarte mare, informează France Presse.
Numărarea voturilor va începe imediat, iar rezultatele ar urma să fie anunțate luni dimineață, potrivit DPA.

 

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă