14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVrea OMV să livreze gaz românesc prin South Stream?

Vrea OMV să livreze gaz românesc prin South Stream?

 

Ziarul New York Times scrie că OMV, compania austriacă ce deţine pachetul majoritar de acţiuni de la Petrom, ar putea livra gaz românesc din perimetrul Neptun din Marea Neagră prin conducta rusească South Stream.

OMV este legată de Gazprom prin contracte pe termen lung care merg până în anul 2025, scrie New York Times într-un articol intitulat „O companie austriacă în ghearele Gazprom”. Din cauza acestor contracte, OMV vinde mai ieftin în Europa gazul pe care îl cumpără din Rusia. Anul trecut, notează publicația americană, unitatea de gaz și energie electrică a OMV a avut o cifră de afaceri de 12 miliarde de euro, dar nu a avut decât un profit de un milion de euro, ceea ce face ca distribuirea gazului rusesc să nu mai fie o afacere atractivă pentru OMV, cea mai mare companie austriacă, în care guvernul de la Viena deține încă în jur de 32%.

De aceea OMV vrea să își diversifice activitatea și să se îndepărteze de rafinarea petrolului și distribuția de gaz în Europa Centrală și să se concentreze asupra producției proprii de petrol și gaz. New York Times amintește că OMV a cumpărat 50% din Rosebank, un proiect în valoare de 10 miliarde dolari de exploatare a rezervelor din Atlanticul de Nord, în largul insulelor Shetland, de la compania norvegiană Statoil, de la care a mai cumpărat și un alt câmp petrolifer pentru 2,7 miliarde dolari. Proiectul a ajuns aproape în pragul colapsului pentru că OMV a cheltuit mult pe echipamente și personal, dar mai ales pentru că a intrat în conflict cu managerul proiectului, compania americană Chevron, care deține 40%. Ceea ce nu spune New York Times este că OMV a pretins să ia decizii, deși nu deținea tehnologia, iar Chevron, proprietarul tehnologiei, nu a vrut să o cedeze OMV, deși este acționar minoritar.

Cu toate acestea, scrie ziarul american, proprietățile achiziționate de OMV în Atlanticul de Nord și în Marea Nordului, sunt privite de OMV ca o pregătire pentru operațiunile de forare la mare adâncime în Marea Neagră, mai exact, în perimetrul Neptun, pe care OMV îl va exploata împreună cu Exxon Mobil în virtutea faptului că OMV deține 51% din Petrom. Gerhard Roiss, președintele OMV, a estimat resursele de gaz din Marea Neagră între 500 și 1.000 de miliarde metri cubi, iar aceste rezerve par să fie marele pariu al OMV în condițiile în care politica de achiziții din ultima vreme a scăzut dividendele și a redus valoarea acțiunilor OMV, scrie New York Times.

Și aici intervine cea mai importantă informație. Reporterul New York Times, care a vorbit atât cu Roiss cât și cu prim-ministrul Victor Ponta, amintește că Roiss a semnat luna trecută cu șeful Gazprom, Alexei Miller, un acord privind construirea segmentului austriac al conductei South Stream al cărei punct terminus va deveni Austria, nu Italia, cum fusese vehiculat anterior. Roiss face lobby masiv la Bruxelles ca Uniunea Europeană să aprobe construcția South Stream susținând că aceasta va ajuta la diversificarea alimentării cu gaz a Europei. Cum poate reduce o conductă rusească dependența de gaz rusesc a explicat Roiss, iar reporterul New York Times a înghițit pe nemestecate această teorie. Ideea șefului OMV este să alimenteze South Stream cu gaz românesc produs în perimetrul Neptun.

Problema este că această idee a apărut prima dată în oficiosul Kremlinului, Vocea Rusiei, în urmă cu o lună. L-am întrebat atunci pe expertul Radu Dudău dacă este fezabilă o astfel de variantă și acesta a declarat pentru „România liberă“ că prețul realizării unei conducte care să lege perimetrul Neptun de South Stream este prohibitiv și că nu are nici un sens economic să construiești o extensie la South Stream când gazul extras din câmpul românesc poate fi transportat la țărm prin infrastructura românească și de acolo trimis în Europa. Gerhard Roiss acționează ca agent al Gazprom și încearcă să „vândă” Europei și lumii gazele rusești drept „alternativă” la gazele rusești. Prim-ministrul Victor Ponta a dat o declarație pentru New York Times în care a afirmat că „a fi independent și a avea propriile resurse este întotdeauna mai bine decât a fi parte dintr-un proiect precum South Stream”.  

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă