11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVremea extremă creează probleme europenilor

Vremea extremă creează probleme europenilor

Mai multe state europene s-au confruntat la sfârşitul săptămânii trecute cu o vreme caniculară, urmată de furtuni puternice. În acest context, zeci de persoane au murit înecate sau lovite de trăsnete, informează Mediafax.

Serviciul german de meteorologie DWD a înregistrat duminică 40,3 grade Celsius în oraşul bavarez Kitzingen, cea mai mare temperatură din ţară de la începutul măsurătorilor în 1881, relatează Deutsche Welle.

Citește și: Canicula ajunge în România. Meteorologii au emis un COD PORTOCALIU pentru patru judeţe

Într-o ţară obişnuită cu vreme răcoroasă şi ploi în lunile de vară, multe persoane au suportat cu greu canicula şi unele au încercat să se răcorească mergând la înot. Prin urmare, autorităţile germane au anunţat că cel puţin 12 persoane s-au înecat pe parcursul weekendului.

Temperaturile ridicate au condus de asemenea duminică la furtuni violente în multe părţi din Germania, care au smuls copaci din rădăcini şi au blocat linii feroviare şi autostrăzi. Mai multe locuinţe au fost inundate şi cel puţin două persoane au fost rănite de trăsnete.

Şi Elveţia s-a confruntat cu o vreme caniculară la sfârşitul săptămânii trecute, iar doi cetăţeni străini au fost găsiţi morţi în râul Limmat din Zurich duminică, relatează site-ul TheLocal.ch.

Duminică s-au înregistrat aproape 38 de grade Celsius la Geneva şi aproximativ 35 de grade în restul ţării, iar serviciul naţional MeteoSwiss a prelungit alerta de caniculă pentru luni şi marţi în majoritatea oraşelor.

Poliţiştii au descoperit cadavrul unui cetăţean spaniol în vârstă de 25 de ani în râul din Zurich în care înotase, după care au găsit şi trupul unui turc de 25 de ani. Alte două persoane s-au înecat în Elveţia joi şi vineri.

După căldura din weekend, mai multe regiuni din Neuchatel până în Saint Gallen au fost vizate duminică noaptea de furtuni, ploi abundente şi rafale de vânt de până la 111 kilometri pe oră.

Duminică a fost de asemenea cea mai călduroasă zi din acest an în Danemarca, cu temperaturi de aproximativ 31 de grade Celsius, dar şi în această ţară vremea s-a răcorit, canicula fiind înlocuită duminică noaptea de furtuni şi ploi abundente, relatează site-ul TheLocal.dk.

După unul dintre cele mai călduroase weekenduri din acest an, Suedia a înregistrat la rândul său, luni dimineaţă, temperaturi mai reduse şi furtuni, însoţite de tunete şi fulgere, relatează site-ul TheLocal.se.

Vremea rea intervine în condiţiile în care numeroşi suedezi pleacă în concediu săptămâna aceasta. Majoritatea companiilor din Suedia le oferă angajaţilor posibilitatea de a-şi lua patru săptămâni consecutive de concediu vara, de obicei la începutul lunii iulie.

Valul de caniculă din Spania a declanşat un incendiu de vegetaţie în nordul ţării, în regiunea Aragon, care a distrus aproximativ 8.000 de hectare de teren, determinând evacuarea a 1.500 de persoane, potrivit autorităţilor, citate de site-ul TheLocal.es.

Aproximativ 500 de pompieri şi 26 de avioane şi elicoptere luptă împotriva flăcărilor, care au izbucnit pe fondul temperaturilor de 40 de grade Celsius.

Şi Polonia s-a confruntat în ultimele zile cu un val de caniculă, iar 41 de persoane au murit înecate de vineri până duminică, relatează Radio Polonia. Poliţia a avertizat cetăţenii cu privire la riscul de a intra în apă prea repede, dar şi privind consumul de alcool.

În Marea Britanie, două persoane au murit şi alte două au fost rănite duminică, după ce au fost lovite de trăsnet în munţii Brecon Beacons din Ţara Galilor, relatează BBC News Online. Furtunile însoţite de tunete şi fulgere s-au produs după câteva zile de temperaturi ridicate.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă