19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialWashingtonul avertizează China privind riscul de conflicte

Washingtonul avertizează China privind riscul de conflicte

Secretarul american al Apărării, Ash Carter, aflat la Tokio, etapă în primul său turneu asiatic, a lansat un avertisment sever contra militarizării liniilor teritoriale într-o regiune unde China emite pretenţii asupra unor zone revendicate de ţări din regiune şi se află în contradicţie cu mai multe state din estul şi sudul Mării Chinei de Sud.

În cursul ultimului an, Beijingul a provocat creşterea considerabilă a temperaturii în Marea Chinei de Sud printr-o serie de acţiuni care îngrijorează statele regiunii. Situaţie în care SUA ar trebui să răspundă acestei sfidări frontale, care afectează direct pivotul Administraţiei Obama în Asia, în același timp fiind necesară revenirea la o cooperare mai extinsă între cele două mari puteri mondiale.

Drapelul Chinei flutură asupra structurilor pe piloni din insulele Spratley, contestate, şi SUA sunt preocupate de litigiile dintre China şi alte ţări care revendică teritorii ce ar putea fi militarizate.

Vizita lui Carter în Japonia coincide cu creşterea acestei preocupări a SUA privind revendicările Chinei asupra arhipelagului Spratley şi altor teritorii disputate şi de ţări din regiune, printre care Filipine şi Vietnam. Tokio şi Beijing au o politică distinctă asupra insulelor sub control japonez în marea Chinei Orientale.

Imagini satelitare publicate recent de responsabilii filipinezi relevă că Beijingul efectuează lucrări de restaurare care avansează pe şase recife în Spratley, iar Manilla a precizat că dragoare chineze au început să lucreze pe un al şaptelea recif, muncitorii chinezi construind porturi şi depozite de stocare de carburant şi două piste de aterizare despre care experţii susţin că vor permite Chinei să-şi extindă puterea în inima maritimă a Asiei de Sud. Comandantul Flotei Pacificului a SUA, Harry Harris, declara că, potrivit unui grup de studiu australian, China foloseşte dragoare şi buldozere pentru a crea un „mare zid de nisip” în Marea Chinei de sud. China are pretenţii asupra majorităţii apelor potenţial bogate în resurse energetice, la fel şi Filipine, Vietnam, Malayezia, Brunei şi Taiwan.

Insule în dispută

Carter, într-un interviu pentru ziarul Yomiuri, şi-a exprimat preocuparea privind revendicările Beijingului -asupra unor teritorii din Marea -Chinei de Sud şi perspectiva militarizării acestor avanposturi pe care le construieşte în mare. Oficialul -american a precizat că aceste activităţi cresc serios tensiunile în regiune şi reduc perspectivele soluţiilor diplomatice. „Cerem imediat Chinei să îşi -limiteze aceste activităţi şi să dea dovadă de reţinere pentru a ameliora încrederea regională”, a relevat Carter, reiterând opoziţia Washingtonului faţă de -acţiunile coercitive unilaterale din partea Chinei pentru a mina controlul administrativ al Japoniei asupra insulelor cunoscute sub numele -Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China.

Oficialul american a salutat progresele înregistrate de SUA şi Japonia asupra directivelor de cooperare şi apărare ce datau din 1997, iar revizuirea lor va permite extinderea interacţiunii între aliaţi prin intenția premierului nipon Shinzo Abe de a relaxa constrângerile Constituţiei pacifiste a Japoniei privind armata naţiunii. „Asta va permite Japoniei şi alianţei noastre să acţioneze pentru asigurarea securităţii în regiune şi dincolo de ea”, a precizat secretarul american al Apărării.

Japonia, o nouă doctrină de securitate

Politica lui Abe pentru ca Tokio să -poată veni în ajutorul unui aliat aflat sub atac deschide calea unei colaborări mai strânse între forţele americane şi japoneze în Asia, preciza luna trecută amiralul Robert Thomas, comandantul celei de-a 7-a Flote americane, care a subliniat că SUA vor putea să se alăture patrulelor aeriene japoneze în Marea Chinei de Sud. -Ministrul nipon al Apărării, generalul Nakatani, a declarat în conferinţa de presă cu Carter că noile directive nu vizează o regiune anume, incluzând şi Marea Chinei de Sud. Nici Washing-tonul şi nici Tokio nu au revendicări teritoriale în această mare, dar cea de-a 7-a Flotă americană operează în regiune şi orice prezenţă niponă va irita Beijingul.

Guvernul Abe intenționează să supună Parlamentului proiectele de lege pentru a ratifica decizia cabinetului de anul trecut, pentru a permite Japoniei să îşi exercite dreptul la legitimă apărare colectivă, cea mai mare schimbare în politica niponă de securitate de decenii. Carter, Nakatani şi miniştrii de Externe din ambele ţări sunt aşteptaţi la dezvăluirea noilor linii directoare privind apărarea, la finele acestei luni, înainte, pe 28 aprilie, urmând a avea loc un summit între premierul nipon, Shinzo Abe, şi preşedintele american Obama, la Washington.  

Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...
Ultima oră
Pe aceeași temă