13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialWashingtonul declanșeză vânătoarea de jihadiști de pe teritoriul SUA

Washingtonul declanșeză vânătoarea de jihadiști de pe teritoriul SUA

Secretarul american al Justiției, Eric Holder, a anunțat că SUA vor lansa o nouă serie de programe-pilot pentru reperarea jihadiştilor aflați pe teritoriul american.

"În prezent, puține amenințări sunt atât de stringente precum cea reprezentată de extremismul violent. Odată cu emergenţa unor grupări ca Stat Islamic (SI) şi ştiind că americani încearcă să plece în Siria şi Irak pentru a participa la lupte, Departamentul Justiţiei răspunde în mod adecvat", a declarat Holder, precizând că această iniţiativă este realizată în cooperare cu Casa Albă, Centrul naţional de luptă împotriva terorismului şi Departamentul pentru Securitate Internă, arată Mediafax.

"Trebuie să fim, în acelaşi timp, creativi şi agresivi contra extremismului violent şi să-i combatem pe cei care predică intoleranţa, divizarea şi ura nu doar în interiorul frontierelor noastre, ci şi cu partenerii internaţionali", a adăugat el.

Statele Unite colaborează deja cu alte ţări pentru "a repera extremişti americani care se alătură unor grupări teroriste în străinătate".

Aceste programe sunt destinate creării unei reţele la nivel local pentru a repera cât mai repede posibil elementele periculoase.

Departamentul Justiţiei va colabora cu "reprezentanţii unor comunităţi, autorităţile publice de securitate, liderii religioşi şi procurorii" din numeroase oraşe din Statele Unite.

Aceşti oficiali vor favoriza angajamentul local şi vor contribuie la lupta împotriva extremiştilor prin crearea "unei vaste reţele de parteneri între comunităţi", a mai spus Holder.

El a precizat că, din 2012, procurorii americani au participat la peste 1.700 de evenimente sau reuniuni pentru a "favoriza încrederea şi facilita libertăţile civile", a conchis el.

CIA (agenţia americană de informaţii) a estimat săptămâna trecută că SI numără între 20.000 şi 31.500 de combatanţi, dintre care 2.000 sunt occidentali. Printre ei s-ar afla aproximativ zece americani, potrivit Pentagonului, mai scrie Mediafax.

Preşedintele Barack Obama va prezida la 24 septembrie o reuniune la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU consacrată ameninţării jihadiştilor străini care operează în Siria şi în Irak.

Casa Albă urmează să organizeze în octombrie un summit privind extremismul şi radicalizarea.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă