9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: Am publicat secretele prin care CIA pătrunde în computerul tău

WikiLeaks: Am publicat secretele prin care CIA pătrunde în computerul tău

WikiLeaks a publicat marţi  8761 documente care se spune că provin de la Centrul CIA pentru Cyber Intelligence şi care se axează pe detaliile interne ale efortului de spionaj cibernetic al agenției americane. În plus, din documente ar reieşi s-a implicat și-n alegerile prezidențiale din Franța.

Zona de scurgere nu a putut fi autentificată sau identificată, iar CIA nu a făcut nici un comentariu.

Wikileaks are un lung istoric de scurgere de informații de top ale documentelor guvernamentale secrete.  Un expert care a examinat documentele scurse, fondatorul Rendition Infosec,  Jake Williams, a declarat reporterilor că documentele par a fi reale.
 

“Nu există nici o îndoială că există o scurgere masivă care se derulează chiar acum. Nu m-ar surprinde faptul să există oameni și cariere în schimbare și care se încheie brusc, în timp ce vorbim”, a declarat expertul Jake Williams.

WikiLeaks afirmă că prin această scurgere masivă de documente clasificate, CIA a pierdut controlul asupra unui arsenal masiv de instrumente de hacking precum și documentația aferentă.
Organizația a declarat că “arhiva pare să fi circulat printre hackerii din mediile guvernamentale din SUA și contractorii lor, într-un mod neautorizat, iar unul dintre ei ne-au transmis, porțiuni din arhivă”.

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a Statelor Unite foloseşte Consulatul SUA din oraşul german Frankfurt pentru dezvoltarea unor softuri de spionaj şi pentru lansarea de atacuri cibernetice în Europa, Orientul Mijlociu şi China, susține WikiLeaks

De cealaltă parte, Jonathan Liu, un purtător de cuvânt al CIA, a declarat: “Noi nu comentăm cu privire la autenticitatea sau conținutul documentelor pretinse a fi secrete.” 

Documentele acoperă o serie de subiecte, inclusiv ceea ce pare a fi o discuție cu privire la modul în care trebuie să fie compromise televizoarele inteligente și transformarea lor în dispozitive de supraveghere improvizate.

Wikileaks a declarat că datele cuprind, de asemenea, scurgeri detalii cu privire la eforturile agenției de a submina produsele de software americane și smartphone-urile inclusiv iPhone de la Apple, Google Android și Microsoft Windows. Este o “bibliotecă substanțială” a tehnicilor de spionaj digitale împrumutate din Rusia și alte țări, afirmă WikiLeaks.

Bob Ayers, un pensionar al CIA și care lucrează în prezent ca un analist de securitate, a declarat că scurgerea a fost “foarte dăunătoare” pentru agenție.

Ayers a remarcat că WikiLeaks a promis să dea publicității mai multe documente ale CIA, spunând că această scurgere este doar “prima parte a seriei” care se numește ”Vault 7”. Ayers a mai adăugat că: “Pagubele acum sunt unele relative la nivel înalt. (Dar) potențialul masiv de daune, va veni în dezvăluirile din următoarele versiuni.”

Televizoare transformate în obiecte spion

”Astăzi, Marți, 7 martie 2017, Wikileaks începe o nouă serie de scurgeri de informații cu privire la Agenția Centrală de Informații USA. Sub numele de cod Vault 7, aceasta este cea mai mare scurgere publicată vreodată de documente confidențiale ale agenției”, afirmă în preambul Wikileaks.

Prima parte completă a seriei, “Year Zero”, cuprinde 8761 documente și fișiere dintr-o rețea izolată, de înaltă securitate situată în interiorul Centrului CIA pentru Cyber Intelligence din Langley, Virginia. Există o dezvăluire introductivă din ultima lună a CIA care vizează partidele politice franceze și a candidaților la alegerile prezidențiale din 2012.

“Year Zero”, introduce domeniul de aplicare și direcția de program global hacking sub acoperire de către CIA, prin arsenalul malware-ului și ca armă exploatează posibilitatea de activare ca produse spion a unei game noi și largi produsele europene ale companiei. Acestea  includ Apple iPhone, Android de la Google și Microsoft Windows și chiar televizoare Samsung, care sunt transformate în microfoane ascunse.

 

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă