12.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialYad Vashem: Steinmeier exprimă ''durere, tristețe și rușine'' pentru ''vina nemăsurată cu...

Yad Vashem: Steinmeier exprimă ”durere, tristețe și rușine” pentru ”vina nemăsurată cu care s-au împovărat germanii”

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a vizitat duminică memorialul Yad Vashem de la Ierusalim, exprimând ''durere, tristețe și rușine'' pentru soarta celor 6 milioane de evrei victime ale Holocaustului, relatează DPA, via Agerpres.

''Noi, germanii, ne-am împovărat cu o vină nemăsurată'', a scris Steinmeier în cartea de oaspeți a memorialului dedicat celor 6 milioane de evrei uciși în Holocaust. '

'Ca parte a asumării responsabilității pentru cele întâmplate, susținem cu fermitate Israelul și cooperăm pentru un viitor comun'', a mai notat președintele german. Steinmeier a vizitat anterior mormântul fostului președinte israelian Shimon Peres și pe cel al ex-premierului Yitzhak Rabin, asasinat în 1995, aflate în cimitirul național de la Muntele Herzl.

Președintele german și-a început a două zi a vizitei în Israel printr-o întâlnire cu autorul israelian David Grossman, un critic acerb al politicilor de colonizare ale Israelului în teritoriile ocupate. Steinmeier are programată luni o întâlnire cu scriitorul Amos Oz, un alt cunoscut critic al politicilor guvernului israelian.

Vizita de patru zile a președintelui german are loc pe fondul tensionării relațiilor între cele două state, după ce, în urmă cu două săptămâni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anulat în ultimul moment întrevederea programată cu ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, pentru că acesta s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale critice față de guvernul său.

Frank-Walter Steinmeier are programată o întâlnire cu Benjamin Netanyahu în cursul după-amiezii de duminică, urmată de un discurs la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

În programul de marți al lui Steinmeier este înscrisă o deplasare la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întrevedere cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, care s-a aflat săptămâna trecută la Washington, adaugă DPA.

Cele mai citite

Cum să-ți pregătești mașina pentru primăvară

Ca să-ți pregătești vehiculul de drum în momentul în care vine primăvara, este important să verifici dacă este încă în stare bună după ce...

UE finanțează construirea unei fabrici de muniție în România, destinată înarmării țărilor NATO

Comisia Europeană va aloca circa 47 de milioane de euro pentru a se construi, în România, o fabrică de muniție ultramodernă, care va produce...

Astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan / Șansa plutește-n aer, dar lipsește un Dudu Georgescu

Se pare că toate astrele conspiră pentru rămânerea lui Nicușor Dan în fotoliul de primar general. Altfel nu se explică bătălia oarbă pentru căutarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă