13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialYakub Memon, condamnat pentru finanţarea atacurilor de la Mumbai din 1993, EXECUTAT...

Yakub Memon, condamnat pentru finanţarea atacurilor de la Mumbai din 1993, EXECUTAT de India

Autorităţile indiene l-au executat pe Yakub Memon, condamnat pentru finanţarea atacurilor sângeroase de la Mumbai, în 1993, a confirmat joi Guvernului statului Maharashtra (vest) pentru BBC News online, scrie Mediafax

Memon a fost spânzurat la închisoarea de stat din Nagpur, în acest stat din vestul ţării.

Într-o serie de explozii – care se pare că au fost motivate de uciderea unor musulmani în timpul unor revolte, cu câteva luni mai înainte – au fost ucise 257 de persoane.

India aplică rareori pedepsele cu moartea. Doar trei persoane au fost executate din 2004 încoace.

Citește și: Osama ucis: Principalele atacuri ale organizaţiei teroriste al-Qaeda

Măsuri de securitate sporite au fost implementate în zona închisorii din Nagpur joi dimineaţa, dar şi la Mumbai, capitala statului.

Atacurile cu bombă din martie 1993 au vizat aproximativ 12 locuri, inclusiv Bombay Stock Exchange, birourile companieie naţionale aeriene Air India şi un hotel de lux.

Memon a fost spânzurat la câteva ore după ce Curtea Supremă a respins ultima cale de atac. Avocaţii săi au subliniat că execuţiile pot avea loc doar după trecerea unui termen de şapte zile de la respingerea unei petiţii de graţiere.

Însă, într-o audiere care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, Curtea a stabilit că, deoarece prima sa cerere de graţiere a fost respinsă anul trecut, execuţia întruneşte condiţiile legii, potrivit presei.

Memon, un fost expert contabil, a fost condamnat la moarte în 2007, de către un tribunal special de la Mumbai, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a oferit susţinere financiară şi logistică în vederea comiterii atacurilor.

El a fost singura dintre cele 11 persoane condamnate pentru atacuri a cărei pedeapsă la moarte a fost confirmată în apel. Sentinţele celorlalţi condamnaţi au fost comutate la închisoare pe viaţă.

Secretarul-şef adjunct al Guvernului statului a confirmat pentru BBC că trupul neînsufleţit al lui Menon nu va fi înmormântat în incinta închisorii, ci va fi predat familiei acestuia, în urma efectuării unei autopsii.

Cazul lui Menon a divizat opinia publică din India, mulţi cerând suspendarea sentinţei.

Fratele lui Yakub Memon, Tiger, este considerat planificatorul atacurilor, alături de un lider mafiot, Dawood Ibrahim. Amândoi sunt fugari.

O serie de jurnalişti influenţi, politicieni şi membri ai societăţii civile i-au trimis preşedintelui o scrisoare în care-i cereau să-l “cruţe de la ştreangul morţii pentru o crimă care a fost planificată de altcineva cu scopul de a diviza societatea din India”.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă