13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialYuanul face să tremure planeta

Yuanul face să tremure planeta

Toate pieţele financiare mondiale au cunoscut un început de an foarte dificil, rezultat al unui cocktail de îngrijorări privind sănătatea economiei planetei, în special China şi eroziunea cursurilor aurului negru. Anul 2016 a început prost şi pentru China – krach bursier, ieşiri masive de capital, tranziţie economică dificilă. Potrivit cifrelor publicate la 7 februarie de Banca Centrală a Chinei (PBoC), rezervele de schimb ale ţării au scăzut  masiv de la 99,5 miliarde dolari în ianuarie, baza monetară chineză fiind acum la cel mai jos nivel de după 2012, simptom al luptei duse de Beijing pentru a susţine deviza naţională, yuanul.

Dacă acum câteva luni a doua putere economică mondială inspira încredere, astăzi suscită îngrijorare. Încetinirea creşterii sale, pe care autorităţile comuniste ale ţării  se străduiesc să o stăpânească, face să tremure bursele mondiale în mod regulat. Iar informaţiile contradictorii pe care Beijingul le filtrează nu favorizează calmarea jocului. În ultimele săptămâni, China a accelerat deprecierea yuanului în raport cu dolarul şi se laudă cu stabilizarea în raport cu coşul devizelor instaurat în decembrie. Ceea ce a suscitat  perplexitate, în special în SUA, care cer o „liberalizare ordonată şi transparentă” a devizei chineze. Care practic este pilotată după modalităţi mai mult obscure.  Cum se joacă China cu yuanul? O depreciere masivă a devizei poate declanşa un nou şoc economic mondial? Suntem în pragul unui nou război al monedelor?

Washingtonul a acuzat multă vreme Beijingul că subevaluează yuanul pentru a susţine exporturile. Din 2005, PBoC a modelat regimul său de schimburi fixe şi yuanul s-a reevaluat în raport cu dolarul. În iulie 2015, pregătind terenul pentru integrarea monedei chineze în drepturile de trageri speciale, FMI saluta drumul parcurs de China.

Baletul monedei chineze

Paradoxal, unii economişti estimează că astăzi yuanul este mai mult supraevaluat. Pentru că puternicele forţe structurale îl trag în jos, asemenea şi încetinirea economică şi ieşirile masive de capitaluri – 735 milioane dolari în 2015, potrivit Institutului finanţei internaţionale. Acum PBoC se străduieşte să frâneze şi etalează aceste presiuni care duc la scădere pentru a evita o depreciere brutală. În august a adoptat un nou mecanism de fixare a schimbului, „mai respectuos” faţă de condiţiile pieţelor. Totodată, scenariul unui război al monedelor nu este total exclus. El se poate produce dacă PBoC ar lăsa yuanul să cadă dintr-o lovitură. Ceea ce ar declanşa o reacţie în lanţ cu efecte devastatoare – monedele ţărilor emergente cele mai slabe ar fi atacate, în timp ce alte bănci centrale ar riposta devalorizând monedele lor. Beijingul nu poate pilota optim tranziţia economiei sale spre un model care s-ar baza mai puţin pe exporturi şi mai mult pe consum. Avansările şi revenirile între dirigism şi liberalism economic derutează şi în domeniul bursier, restricţiile impuse marilor deţinători de acţiuni nu seduc deloc pieţele.

Beijingul nu s-a decis

Între stat şi pieţe, chinezii nu au ales încă, susţine analistul Ludovic Subran, economist-şef la Euler Hermes. În ce priveşte moneda, creşterea şi finanţarea economiei, ei vor trebui să-şi fixeze priorităţile. „O ţară nu poate beneficia în acelaşi timp de rate fixe de schimb, de o politică monetară independentă şi de mobilitate a capitalurilor”, arată canadianul Robert Mundell, care a primit Premiul Nobel pentru Economie. Dacă doreşte să-şi deschidă pieţele capitalurilor şi să susţină economia, China va trebui să lase moneda să fluctueze. Or, noua  cădere a rezervelor de schimb ale PBoC, dezvăluită în urmă cu câteva zile, întreţine „temerile de a vedea a doua economie a lumii ratând aterizarea”.

Bursa din Tokyo a închis marţi cu o scădere de 5,40%, deprimată de îngrijorările asupra conjuncturii economiei mondiale. Investitorii nu văd nici un colţ de cer albastru, ochii sunt mereu îndreptaţi spre marile pieţe ale planetei. Brokerii au ţinut cont, ieri, ca şi pieţele americane şi europene, de problemele conjuncturii mondiale şi de sănătatea sectorului bancar în Occident, pentru a ceda marile lor valori financiare.  

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă