6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialExpert canadian: Zborul MH370, prăbușit cu intenţie

Expert canadian: Zborul MH370, prăbușit cu intenţie

Într-o anchetă consacrată dispariţiei zborului MH370 al Malaysia Airlines cu 239 de persoane la bord, când efectua legătura între Kuala Lumpur și Beijing, Larry Vance, expert canadian în accidente de avion, susţine că unul din piloţi a provocat prăbușirea Boeingului. 

Potrivit expertului, Boeingul dispărut pe 8 martie 2014 a fost pilotat până în ultimul moment și îndreptat în mod voluntar spre apă.

Dispariţia misterioasă a zborului MH370 a făcut obiectul unor ipoteze diverse, mergând de la un act voluntar, la act terorist sau defecţiune tehnică și la peste doi ani de la această tragedie care a cauzat moartea a 239 de persoane, în majoritate chinezi, în martie 2014, rămâne enigmatică.

Dispărut de pe radare și presupus a fi căzut în mare, după toate datele în Oceanul Indian, Boeingul a fost căutat luni de zile cu toate mijloacele posibile. În zadar. Aparatul nu a fost găsit, iar autorităţile malaeziene estimează că avionul s-ar fi prăbușit accidental în Oceanul Indian, unde a fost detectat pentru ultima oară. Dar, de doi ani, mai multe teorii explică acest eveniment straniu, fiind vorba despre una dintre dispariţiile aeriene cele mai misterioase.

Celula oficială de cercetare, care continuă vasta operaţiune de căutare a unor bucăţi de avion în ocean, se orientează acum spre teoria unei prăbușiri provocate voluntar.

Larry Vance, fost anchetator al Biroului canadian pentru securitatea transporturilor, a explicat la BBC că talia și eroziunea unei bucăţi de  eleron al avionului, descoperită pe o plajă din insula Reunion în iulie 2015, pledează pentru ipoteza unei prăbușiri voluntare. Potrivit lui Vance, care a analizat peste 200 de accidente de avion, unul din piloţi a dirijat avionul în mod voit în mare. „Cineva a pilotat acel avion până la finele zborului. (…) Cineva a îndreptat avionul spre apă. Nu este altă pistă de urmărit“, a declarat expertul.

Aceste explicaţii  ar putea confirma teoria sinuciderii unuia sau ambilor piloţi, un episod care amintește de cel al Germanwings. În plus, pilotul a exersat o serie de simulări de zbor pe o anume traiectorie, pentru a se îndrepta deasupra strâmtorii Malacca și a frontierelor Oceanului Indian. Traiectoria nu pare a fi cea prevăzută iniţial pentru zborul MH370, care urma să aterizeze la Beijing, dar a fost urmată în ziua prăbușirii. O diferenţă de 800 de mile (1.450 km separă cele două locaţii).

Revista australiană „60 de Minute“ dezvăluie că malaezienii cunoșteau existenţa simulărilor pilotului pe care acesta le ascunsese pe discul dur. Pe baza unui raport al FBI, New York Magazine a susţinut deja că pilotul Boeingului a comis o sinucidere provocând prăbușirea aparatului.

Pilot experimentat, cu peste 33 de ani de carieră, Zaharie Ahmad Shah milita pentru opoziţia din Malaysia, condusă de Anwar Ibrahim. Acest om politic a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în 1998. Pilotul zborului MH370 ar fi putut acţiona din răzbunare sau din disperare, potrivit unor observatori.

Multe alte indicii atestă teza unei sinucideri – semnalizarea sa a fost întreruptă voluntar, ceea ce relevă responsabilitatea pilotului, și avionul a fost deturnat deliberat de la traseu, zburând șapte ore spre vest. În plus, avionul a ocolit toate zonele supravegheate de radare.

Scenarii diverse

Ipoteza unui act terorist a fost explicată de prezenţa în avion a doi iranieni, identificaţi ulterior ca purtători de pașapoarte europene furate în Thailanda. Dar absenţa unei revendicări din partea unui grup terorist a anulat această ipoteză. Totuși, unii au presupus o  deturnare a avionului terminată tragic, în special datorită participării pasagerilor sau membrilor echipajului.

Potrivit anchetei, avionul transporta circa două tone de baterii cu lithium, care, în caz de accident, ar fi putut inflama și intoxica pasagerii. O altă pistă evocă o scădere bruscă a oxigenului care ar fi adus pasagerii și membrii echipajului în stare de inconștienţă. Avionul ar fi continuat să zboare pe pilot automat și s-ar fi prăbușit din lipsă de carburant.   

Teoriile sunt contrazise în prezent de ultimele elemente ale anchetei care dezvăluie că aparatul a schimbat direcţia de patru ori în plin zbor. Ceea ce dovedește că pilotul era la manșă până la sfârșit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă