12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialZece țări care totalizează 2,5 la sută din PIB-ul mondial găzduiesc jumătate...

Zece țări care totalizează 2,5 la sută din PIB-ul mondial găzduiesc jumătate dintre refugiații lumii

Jumătate dintre refugiații din lume sunt găzduiți în numai zece țări care reprezintă mai puțin de 2,5 % din PIB-ul mondial, subliniază Amnesty International, care denunță ‘egoismul țărilor bogate’, într-un raport publicat marți, informează AFP citată de Agerpres.

‘Țările bogate dau dovadă de o lipsă totală de voință politică și de responsabilitate, lăsând doar zece țări, care reprezintă mai puțin de 2,5% din PIB-ul mondial, să primească 56% dintre refugiații planetei’, subliniază organizația neguvernamentală, în acest raport pe marginea crizei refugiaților.

Iordania, cu 6,6 milioane de locuitori, este prima țară în topul statelor care oferă găzduire refugiaților, cu peste 2,7 milioane de persoane care au fugit din țările lor din cauza războaielor și persecuțiilor. Urmează Turcia (mai mult de 2,5 milioane de refugiați), Pakistanul (1,6 milioane) și Libanul (1,5 milioane), subliniază raportul, care se bazează pe datele Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Țări foarte sărace găzduiesc de asemenea un mare număr de persoane în căutare de protecție: Etiopia (736.000), Kenya (554.000), Uganda (477.000).

Este vorba de ‘țări ce se învecinează cu zone de conflict’, care ‘sunt constrânse să primească majoritatea refugiaților’, subliniază Amnesty. Aceasta le forțează să-și asume ‘o responsabilitate mult mai grea’ pentru ele, estimează Salil Shetty, secretar general al Amnesty International. ‘Această situație este prin natura sa insuportabilă și expune milioanele de oameni care fug din calea războiului și a persecuțiilor din țări precum Siria, Sudanul de Sud, Afganistanul și Irakul unei sărăcii și unor suferințe intolerabile’, subliniază acesta într-un comunicat.

Pentru a ilustra acest dezechilibru, raportul citează cazul refugiaților sirieni. ‘Marea Britanie a acceptat să primească mai puțin de 8.000 de sirieni din 2011 până în prezent, în timp ce Iordania, care numără de aproape 10 ori mai puțini locuitori și al cărei PIB reprezintă 1,2% din cel al Marii Britanii, a primit peste 655.000’ de sirieni, se spune în raport.

În acest context, ‘egoismul țărilor bogate nu face decât să agraveze criza în loc să o rezolve’, estimează Amnesty. Organizația îndeamnă toate țările să ‘accepte o proporție echitabilă’ din acești refugiați vulnerabili, ‘determinată în funcție de criterii obiective, ținând cont de capacitatea lor de primire’.

Amnesty cere punerea în funcțiune a unui ‘nou mecanism pentru reinstalarea de refugiați vulnerabili’ și a unui ‘nou mecanism de transfer pentru situațiile critice’ cum este conflictul sirian.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă