9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasadorul Marii Britanii: Ceea ce au făcut DNA, ANI și ICCJ este...

Ambasadorul Marii Britanii: Ceea ce au făcut DNA, ANI și ICCJ este foarte important şi impresionant

Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, se alătură vocilor semnificative din Statele Unite și Franța în aprecierile față de Deprtamentul Național Anticorupție (DNA), Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și Agenția Națională de Integritate (ANI). Diplomatul englez amintește, într-un interviu pentru ProTV, sprijinul acordat de ambasada pe care o conduce instituțiilor anticorupție și arată că doar prin eradicarea corupției se poate asigura un mediu de afaceri atractiv pentru companiile britanice.

„Cred că DNA, ANI şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au reacţionat în mod ferm la fenomenul de corupţie în România. Ambasada Marii Britanii a sprijinit aceste eforturi fiindcă este foarte important pentru noi să avem un climat de business potrivit pentru firmele britanice şi pentru a avea în România un aliat puternic, cu perspective de prosperitate", a afirmat Martin Harris.

În legătură cu anchetele din ultima perioadă, când mai mulți președinți de consilii județene și primari au fost chemați la DNA în diverse dosare, unii dintre ei în stare de arest, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a lăudat instituţiile de justiţie din România, referindu-se la numărul în creștere de persoane condamnate pentru corupţie în ultimii ani.

„În aceşti patru ani, ceea ce au făcut instituţiile de justiţie este foarte important şi impresionant. Dacă nu greşesc, în 2011 un număr de 298 de oameni au fost condamnaţi în cazuri de corupţie datorită DNA-ului, în 2012 un număr de 743 de persoane, iar în 2013, 1.051 de oameni au fost condamnate pentru corupţie. Este o dezvoltare foarte importantă pentru România, instituţiile de justiţie au stabilit un principiu foarte important, că nimeni nu este deasupra legii şi acest principiu este important şi pentru un parteneriat strâns între România şi Marea Britanie”, a afirmat ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris.

Ambasadorul Martin Harris a mai spus că a văzut "oameni de fier în procuratură", a căror determinare în lupta împotriva corupţiei este impresionantă. Întrebat dacă în România se poate vorbi de dosare politice realizate de procuratură, aşa cum de multe ori acuză politicieni, ambasadorul a răspuns negativ. „Nu, eu cred că am văzut o justiţie din ce în ce mai independentă şi aveţi aici în România oameni de curaj, oameni de fier în procuratură, în Înalta Curte de Justiţie. După părerea mea, contribuţia lor la lupta cu corupţia este mult mai semnificativă decât contribuţia ambasadelor, fiindcă sunt oameni aici în România care au luptat împotriva corupţiei cu o determinare impresionantă", 

În urmă cu două zile, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, a declarat, în fața senatului american, că Statele Unite își vor intensifica, anul acesta, sprijinul pentru lupta anticorupție în țările balcanice, central și est-europene.

De asemenea, ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin, a apreciat că avalanşa de cazuri de corupţie la nivel înalt, descoperite de procurorii DNA, constituie un semnal pozitiv şi că exemplul anticorupţie trebuie să vină de sus, dar că trebuie schimbată şi mentalitatea de a da şpagă.

Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă