16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialANI: Doi primari, în conflict de interese

ANI: Doi primari, în conflict de interese

Doi primari, Florentin Lungu şi Marinel Stredie, sunt anchetaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese administrativ şi penal.

Florentin Lungu, primar al oraşului Nehoiu, jud. Buzău, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Primar al Oraşului Nehoiu, Jud. Buzău, a semnat la data de 14 august 2012 un proces-verbal încheiat între Primăria Oraşului Nehoiu şi S.C. PRODFOR S.R.L. (reprezentată de Oancea Vasile Genovel – administrator neasociat, în calitate de executant), prin care s-a convenit efectuarea plăţii în sumă de 273.735,77 Lei, reprezentând contravaloarea executării unui contract de lucrări. Acesta a fost încheiat în luna mai 2008 între Primăria Oraşului Nehoiu, reprezentată de fostul primar, Corcodel Alexandru, şi S.C. PRODFOR S.R.L., al cărei administrator era actualul primar, Florentin Lungu. Acesta deţine şi în prezent calitatea de asociat unic al societăţii comerciale.

Marinel Stredie, primar al comunei Cristineşti, jud. Botoşani, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât primăria a încheiat 3 contracte de servicii, în valoare totală de 35.679,4 Lei, cu S.C. AGROMEC DRAGALINA S.A., societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de acţionar majoritar, iar soţia sa funcţia de gestionar, aceasta încasând, în perioada 2008 – 2012, venituri din salarii, în sumă totală de 28.643 Lei. Soţia sa a deţinut şi funcţia de cenzor în cadrul societăţii, în perioada 31.05.2006 – 15.10.2009.

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Marinel Stredie a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său […] se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Cei doi primari au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, precum şi drepturile de care beneficiază. Ei au fost decăzuţi din funcţii şi nu mai au dreptul de a exercita o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani. Florentin Lungu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă