15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCCR, verdict favorabil pentru familiile care aşteaptă despăgubiri de la ANRP

CCR, verdict favorabil pentru familiile care aşteaptă despăgubiri de la ANRP

Mii de români care aşteptă să intre în posesia despăgubirilor de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor au acum şanse să primească banii cuveniţi în timp mult mai scurt, de maximum 2 ani după ce Curtea Constituţională Română a declarat neconstituţională Ordonanţa 10/2013, care eşalona plata despăgubirilor de la pe durata a 10 ani.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 10/2013 a fost publicată în noiembrie anul curent în Monitorul Oficial şi prevedea ca românii care au dreptul la despăgubiri de la ANRP să îşi primească banii în tranşe, pe durata a 10 ani. O perioadă de timp extinsă, care afecta majoritatea dosarelor, depuse de oameni cu vârste înaintate. În plus, se menţiona că despăgubirile s-ar fi realizat în ordinea cronologică a înregistrării la ANRP.

Zeci de mii de familii care au deţinut terenuri şi proprietăţi în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, şi care, din cauza stării de război, au fost evacuaţi, au depus dosare de despăgubire, în termenul legal, şi aşteptau să intre în posesia banilor cuveniţi. Aceste despăgubiri se acordă în urma unor procese cu Statul Român, care ar trebui să fie instrumentate de birouri de avocatură specializate pe despăgubiri ANRP, Legea nr. 290/2003 şi Legea 9/1998.

Ca urmare a faptului că Ordonanţa 10/2013 a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, se revine la perioada anterior valabilă de recuperare a despăgubirilor, de maximum doi ani.

“Eforturile noastre au fost astăzi încununate de succes, Guvernul fiind astfel obligat să nu se mai sustragă de la plata obligaţiilor ce-i revin faţă de cetăţenii români şi de la respectarea legii şi a tratatelor internaţionale. Pentru anul 2014, de pildă, statul a alocat doar 263,4 milioane de lei pentru aceste despăgubiri, aproape la jumătate comparativ cu suma bugetată în 2013. Este lesne de înţeles că suma nu acoperă valoarea totală a despăgubirilor, astfel că a devenit extrem de importantă acţionarea în instanţă a Statului Român prin pârghii legale, bine instrumentate de avocat, şi obţinerea sumelor cuvenite cât mai rapid. Până în prezent peste 25.000 de beneficiari au primit despăgubiri şi compensaţii, în valoare totală de peste 630 milioane lei”, a explicat avocatul Mihai Lucian Lungu.

Având în vedere modificarea termenelor de plată a despăgubirilor, precum şi suma insuficientă alocată de ANRP pentru îndeplinirea obligaţiilor, este esenţial ca românii să apeleze la instrumentele legale pe care le au la dispoziţie, pentru a putea intra în posesia banilor cât mai rapid. Astfel, prin acţiuni în instanţă, instrumentate de avocaţi specializaţi pe acest segment, beneficiarii acestor dosare au şanse reale de a obţine despăgubirile.

Cele mai citite

Florin Roman(PNL): „ Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Deputatul PNL Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri, la Târgovişte, că "noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă