16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCum a picat Radu Mazăre în plasa DNA

Cum a picat Radu Mazăre în plasa DNA

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a ajuns în plasa anchetatorilor DNA din întâmplare. 

Investigând circuitele financiare din dosarul de evaziune de peste 50 de milioane de euro în care erau implicați Codruț Marta (dispărut fără urmă), soții Radu și Diana Nemeș (prinși în SUA), Elan Schwartzenberg (fugit în Israel), procurorii DNA au dat, în 2011, peste frații Radu și Alexandru Mazăre.

Elan Schwartzenberg a alimentat, fără motive comerciale (spun surse judiciare), cu sume mari de bani conturile bancare prospăt deschise de frații Mazăre în paradisuri fiscale.

Cum s-au obținut mandate de interceptare în cazul Mazăre

Telefoanele lui Elan fiind interceptate în dosarul de evaziune coordonat de Codruț Marta și soții Nemeș, Radu Mazăre a picat și el pe interceptări (relațiile amicale dintre cei doi sunt de notorietate). 

a s-au obținut mandatele de interceptare  pentru Radu Mazăre și așa s-ar fi aflat despre modul discreționar în care primarul municipiului Constanța  ar fi încheiat contracte de achiziții publice sau ar fi ordonat  plăți către o anumită firmă ( reprezentată de Avraham Morgenstern, reținut și el în dosarul lui Mazăre și apoi eliberat)

Citește și: INTERCEPTĂRI. Circuitul mitei spre conturile fraților Mazăre, ordine nelegale date subordonaților

Tot din interceptări, procurorii ar fi aflat cum Mazăre i-ar fi obligat pe funcționarii primăriei Constanța să dea autorizații de urbanism, spre exemplu.

Coroborând informațiile, procurorii au ajuns la modul în care Mazăre a încheiat contractul cu omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru construirea cartierului din containere pentru săraci contra 10 milioane de euro și cum a mărit, ulterior, prețul cu 900.000 de euro.

Pentru aceste servicii în favoarea lui Morgenstern, Mazăre ar fi primit mită 175.000 de euro. O parte din acești bani au fost plătiți de Elan Schwartzenberg, prin circuitul financiar complicat din paradisuri fiscale, spun procurorii în actele de inculpare.

Investigațiile au durat atât de mult – din 2011 și până acum – deoarece descâlcirea circuitelor financiare din paradisuri fiscale a fost foarte complicată, comisiile rogatorii internaționale pentru a obține probe materiale fiind greu obținute. 

Pentru ascunderea mitei s-ar fi folosit conturile unor firme fantomă din rețeaua Marta-Elan

O parte din firmele prin care s-au spălat zecile de milioane de euro (peste 50 de milioane de euro – ultima cifră) din evaziunea fiscală a grupării Marta-Nemeș-Elan Schwartzenberg erau înființate în Cipru, cu un circuit prin alte off-shore-uri (spre exemplu Insulele Virgine Britanice) și cu mare parte din bani depuși în bănci din Dubai – Emiratele Arabe Unite.

Citește și: Fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta, a fost dat în urmărire naţională

Reamintim că în referatul DNA, prin care se cere extrădarea soților Diana și Radu Nemeș din SUA, se precizează că Radu Nemeş era coordonatorul unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală prin comerţ nelegal cu combustibili. Din grupare mai făceau parte: Codruţ Marta (dispărut fără urmă; se presupune că a sfârșit executat în stil mafiot); Elan Schwartzenberg (fugit în Israel); Florin Secăreanu, fost şef al filialei din Constanţa al serviciului secret al Ministerului de Interne; fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă; Florin Andrei Jugănaru, alte persoane. Din gruparea infracțională făcea parte și Sorin Blejnar, fost șef ANAF, căruia i-a fost șef de cabinet  dispărutul Codruț Marta.

Citește și: Capul reţelei protejate de Blejnar şi Comăniţă, capturat în SUA

Nemeş era şeful grupării, iar Jugănaru şi alte persoane făceau parte din organizarea comerţului cu combustibili şi crearea firmelor fantomă. Concret, gruparea evazionistă importa motorina prin SC INKASSO JOBS SRL, apoi, printr-o suveică de firme, motorina era transformată scriptic în combustibil neaccizabil, în realitate fiind vândută ca motorină. În acest mod, în referatul de arestare al procurorilor anticorupţie se susţinea că s-a produs statului un prejudiciu de zeci de milioane de euro. Banii au fost împărțiți între membrii rețelei, folosind conturi bancare din paradisuri fiscale.

Citește și: Conexiunile fugarului de la ANAF, CODRUŢ MARTA

Elan Schwartzenberg, intermediarul lui Radu Mazăre

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a apărut în schema financiară a lui Mazăre ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la Mazăre.

Elan Schwartzenberg a fost citat la audieri în România, dar nu s-a prezentat. Autoritățile au trimis o citație și la reşedinţa lui din Israel. Acum, Elan este căutat cu mandat internațional de arestare.

Citește și: EXCLUSIV: Elan Schwartzenberg, mandat de arestare internaţională dacă nu se prezintă la DNA. Imobilele sale de lux, sub sechestru

Elan Schwartzenberg este învinuit de spălare de bani, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă