11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA anchetează Ministerul Educaţiei

DNA anchetează Ministerul Educaţiei

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cercetează modul în care Ministerul Educaţiei a încheiat un contract cu firma Romdidac, în baza căruia compania a devenit unicul furnizor de diplome, informează Mediafax.

Toţi miniştrii postdecembrişti, începând cu Liviu Maior, Andrei Marga şi Mircea Miclea, au avut convenţii cu Romdidac, pentru furnizarea diplomelor de studii. Printre şefii din Ministerul Educaţiei care au girat, prin convenţii sau note, colaborarea cu Romdidac se mai numără Daniel Funeriu (ministru), Cătălin Baba (secretar de stat), Oana Badea (secretar de stat) şi Sorin Ionescu (secretar de stat).

“Pe rolul DNA există o cauză în care se efectuează acte de urmărire penală in rem (cu privire la fapte) referitoare la suspiciunea comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de evaziune fiscală”, arată DNA.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu spune că  nu s-a pus problema organizării unei licitaţii pentru acest serviciu, din motive de siguranţă şi confidenţialitate.

“Când vorbim despre diplome, vorbim despre o cutie a Pandorei, pentru că aceste acte au un caracter special. Nu pot fi făcute de oricine. Niciun ministru nu s-a angajat să renunţe la serviciile Romdidac, fiind vorba despre un document realizat pe un anumit tip de hârtie cu filigran, cu elemente de siguranţă, aceste elemente nefiind publice. Apoi, după ce erau tipărite, se depozitau la sediul societăţii, de unde le luau unităţile de învăţământ. Ministerul nu ar fi avut unde să le depoziteze”, a declarat, Ecaterina Andronescu.

Tot Ecaterina Andronescu a ţinut să sublinieze că “niciodată în România nu a dat altcineva diplome”, raţiunea fiind tot ca acestea să aibă elemente de siguranţă. “În 2009, au fost găsite diplome false tocmai pentru că lipseau elementele de siguranţă, iar hârtia era diferită. Pentru realizarea diplomelor Romdidac, se folosea un anumit tip de hârtie. Societatea are o experinţă de peste patru decenii în producerea diplomelor. Mai mult, când au apărut diplomele false, am cerut Romdidac să transmită Ministerului Educaţiei numele de pe diplome, aşa cum au fost transmise instituţiilor de învăţământ. În acest fel, Ministerul Educaţiei a avut continuu evidenţa repartizării diplomelor. Mai mult, ministerul a interzis societăţii să elibereze numărul de diplome cerut de unele instituţii, înainte de adoptarea cifrei de şcolarizare”, a explicat Andronescu.

“Recomandăm negocierea cu SC Romdidac SA Bucureşti, având în vedere că are o experienţă de 40 de ani în domeniul menţionat, timp de 30 de ani a făcut parte din structura ministerului nostru, având acelaşi obiect de activitate, are în stoc hârtie cu filigran continuu, procurată cu aprobarea şi la cererea ministerului de la unicul producător SC Letea SA Bacău, asigură tipărirea formularelor în condiţii de maximă securitate la unităţi abilitate pentru acest tip de acte (cu regim special) Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naţionale şi la Regia Autonomă Poşta Română”, se menţiona într-o notă aprobată de fostul ministru Mircea Miclea, referitoare la tipărirea, gestionarea şi difuzarea formularelor actelor de studii pentru absolvenţii învăţământului preuniversitar.

Potrivit site-ului oficial al Romdidac SA, compania a fost înfiinţată în 1962. Până în 1989, aceasta a funcţionat ca departament în subordinea Ministerului Învăţământului, având ca obiectiv furnizarea de aparatură de laborator, truse, echipamente audiovizuale, modele, mulaje, material grafic, tipizate şcolare şi alte materiale necesare instituţiilor de învăţământ.

“După 1990, s-a transformat în societate comercială pe acţiuni, sub denumirea actuală, diversificându-şi activitatea”, se arată pe site-ul companiei.

Contactat de MEDIAFAX, directorul general al Romdidac, Nicolae Bolboaşă, a spus că nu poate da detalii privitoare la anchetă, având în vedere că dosarul este instrumentat de DNA.

“Firma Romdidac realizează formularele de peste 30 de ani, încă de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Este un fel de tradiţie pe care am realizat-o atâţia ani şi am realizat-o bine, pentru că nu am avut niciun fel de probleme”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bolboaşă.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă