13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialDNA cere creşterea pedepsei pentru Dan Voiculescu, în dosarul privatizării ICA

DNA cere creşterea pedepsei pentru Dan Voiculescu, în dosarul privatizării ICA

Procurorii anticorupţie cer mărirea pedepsei pentru Dan Voiculescu, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

DNA a atacat decizia Tribunalului Bucureşti, prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani. 

Citeşte şi: Dosarul ICA urmează să ajungă la Curtea de Apel

Pedeapsa maximă pentru fapte de corupţie este, până la 1 februarie, 15 ani de închisoare, iar,  după această dată,  când intră în vigoare noile Coduri, pedeapsa maximă scade la 12 ani.

Voiculescu nu mai mare altă cale de atac, instanţa Curţii de Apel Bucureşti urmând a da sentinţa definitivă.

“Prin pluralitatea infracţiunilor comise s-a produs o pagubă materială uriaşă bugetului public”, au explicat procurorii DNA. 

Prejudiul adus statului în acest caz s-a ridicat la 60 de milioane de euro. “Trebuie avut în vedere că faptele sunt cu un impact deosebit asupra bugetului public al României. Contribuţia infracţională dovedită în cauză prin probele administrate a fost sub forma autoratului ori complicităţii. Şi numai prin comiterea faptelor în această modalitate a fost atins scopul infracţional, respectiv afectarea bugetului public, afectarea onestei desfăşurări a activităţilor de privatizare şi care sunt incompatibile cu aplicarea unor pedepse în cuantum mediu”, conform DNA. 

Citeşte şi: Începutul sfârşitului

Procurorii cer pedepse mai mari pentru toţi ceilalţi acuzaţi din dosar: “Demersurile inculpaţilor pentru fraudarea ICA au constat în acte infracţionale succesive şi impun o pedeapsă cu executare, dar şi într-un cuantum mai ridicat”. 

Complicii lui Voiculescu au primit câte 6 ani de închisoare: fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, fostul vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Jean Cătălin Sandu, fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa, fostul şef al Direcţiei Privatizare – Concesionare a ADS, Vlad Nicolae Săvulescu şi fostul membru în Consilul de Administraţie al ICA, Flavius Pop. Alţi acuzaţi din dosar, respectiv Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene şi Alexandru Petre au primit câte 5 ani de închisoare.

 

Citeşte şi: Cum motivează judecătorii condamnarea lui Voiculescu în dosarul ICA

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

pe Ponta, nu pe poante, ca să defileze frumos pe podiumul electoral

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca Gabriela Firea, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) la Primăria Capitalei, să nu mai creadă că nu o susține în...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au scăzut în luna aprilie

Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă