11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDNA sesizează CSM în legătură cu declarațiile lui Radu Mazăre

DNA sesizează CSM în legătură cu declarațiile lui Radu Mazăre

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu ”declarațiile denigratoare” ale primarului din Constanța, Radu Mazăre, care afectează dreptul la imagine al magistraților, informează Direcția Națională Anticorupție, într-un comunicat.

În 9 aprilie, după ieșirea din arest, Mazăre a declarat că presiunile pe care DNA le face în toată țara, dar în special în Constanța, sunt la ordine politice.

Citește și: Primele declarații ale lui Mazăre după noaptea în arest

Redăm comunicatul DNA:

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi, a sesizat la data de 15 aprilie 2014, în temeiul dispoziţiilor art. 75 alin.1 din Legea nr. 303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii în vederea efectuării de verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu apariţia în mass-media a unor afirmaţii denigratoare care aduc atingere dreptului la imagine a magistraţilor, cu consecinţa afectării independenţei sistemului judiciar.

În susţinerea solicitării, s-a ținut cont de jurisprudenţa constantă a Consiliului Superior al Magistraturii care în situaţii similare, a dat curs solicitărilor formulate în temeiul dispoziţiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ori s-a sesizat din oficiu în temeiul dispoziţiilor art.30 din acelaşi act normativ (hotărârile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.724 din 27.06.2013, nr.813 din 18.09.2012, nr.816 din 18.09.2012).

Citește și: INTERCEPTĂRI. Circuitul mitei spre conturile fraților Mazăre, ordine nelegale date subordonaților

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a concluzionat că afirmaţiile emise în spaţiul public de persoane cercetate sau de persoane publice prin care se acreditează ideea că dosarele penale sunt instrumentate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic afectează imaginea sistemului judiciar (Raport privind apărarea sistemului judiciar nr.7/IJ/1/DIJ/4/DIP/2014).

Redăm mai jos unele dintre declaraţiile făcute de Mazăre Radu Ştefan, în perioada 09 – 10 aprilie 2014, care au fost preluate de mai multe publicaţii de presă:

1. (…)“Presiunile politice pe care le face DNA în toată ţara şi în mod special în Constanţa sunt făcute la ordin. Eu nu vreau răul nimănui şi când nu o să mai fie preşedintele Băsescu nu o să discut niciodată ca să-mi plătească. Fiecare va plăti în faţa lui Dumnezeu“, a spus Mazăre”.

http://www.fanatik.ro/primele-declaratii-ale-lui-mazare-esti-luptator-rezisti-195842

2. (…)”Primarul Constanței, Radu Mazăre, eliberat sub control judiciar, miercuri seara, în urma unei decizii a instanței supreme, a acuzat la ieșirea din arestul Poliției Capitalei că este o victimă a procurorilor DNA și s-a plâns de condițiile de detenție. Edilul a spus că va pune în discuția partidului faptul că procurorii care nu își întemeiază suficient de bine cazurile nu sunt responsabilizați”(…).

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/VIDEO+Declaratii+Radu+Mazare+la+iesirea+din+arest

În legătură cu faptele reţinute în sarcina sa, din cuprinsul mai multor articole de presă, conţinutul afirmaţiilor şi limbajul folosit exced cadrului constituţional şi procesual, privind exercitarea dreptului la apărare şi celui privind libertatea de expresie şi limitele acesteia.

Menţionăm că, MAZĂRE RADU ȘTEFAN a fost reținut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la data de 08.04.2014, în sarcina acestuia reţinându-se săvârșirea infracțiunii de luare de mită (vezi comunicat nr. 420/VIII/3 din 08 aprilie 2014).

În acest context, s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii analizarea şi dispunerea măsurilor legale, ţinând seama că, prin declaraţii de acest gen se creează un potenţial de deteriorare a imaginii magistraţilor, ca reprezentanţi ai instituţiilor statului”.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’;if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/2e72f69064c8ddebfcbd229500e7fdee/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă