12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV: Elan Schwartzenberg, mandat de arestare internaţională dacă nu se prezintă la...

EXCLUSIV: Elan Schwartzenberg, mandat de arestare internaţională dacă nu se prezintă la DNA. Imobilele sale de lux, sub sechestru

Elan Schwartzenberg, fostul soţ al vedetei Mihaela Rădulescu, riscă să se aleagă cu mandat internaţional de arestare dacă nu se prezintă la audieri la DNA în dosarul preluării Realitatea Media, care deţine Realitatea TV.

Omul de afaceri este învinuit de spălarea banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Surse din anturajul omului de afaceri spun că acesta, având şi cetăţenie israeliană, a plecat în Israel înainte de a fi pus sub învinuire.

Mai precis, Elan a plecat din România la scurt timp după ce a fost audiat în dosarul prietenului său Codruţ Marta, mâna dreaptă a fostului şef ANAF, Sorin Blejnar.

Codruţ Marta, dispărut fără urmă (se presupune că a fost ucis),  este acuzat în câteva dosare penale. În dosarul de evaziune cu produse petroliere este învinuit de pagube de peste 54  de milioane de euro, din care o parte din bani  – circa 5 milioane de euro – ar fi fost spălaţi de Elan Schwartzenberg.

Din cele 5 milioane de euro, Elan Schwartzenberg ar fi folosit circa 2 milioane de euro pentru a cumpăra Realitatea Media de la copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu.

După audierea în dosarul Marta, Elan şi-ar fi dat seama că anchetatorii se apropie de el şi a părăsit România, spun surse judiciare.

 Acum el a fost citat atât la adresa sa din Israel, cât şi la reşedinţa din Monaco.

Până la capturarea/ audierea lui Elan Schwartzenberg, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe bunuri ale acestuia, între care pe vila din Izvorani, pe un teren de 800 de metri pătraţi pe care e un imobil cu 26 de apartamente din cartierul de lux Siseşti din Bucureşti (în care locuiesc membrii familiei lui Elan). De asemenea, s-a pus sechestru  pe un teren de peste 10.000 e metri pătraţi din Chitila. 

 

După cum România Liberă a dezvăluit deja, DNA i-a pus sub învinuire în dosarul “Realitatea Media” pe Elan Schwartzenberg, pe fratele acestuia, Fabian,  pe  Maricel PĂCURARU ( partenerul lui Cosmin Guşă), pe Monica Hoffman, pe avocaţii Mircea Mirel  AMARIŢEI  şi Sorin Ionuţ BARBU, precum şi alte persoane.

 Potrivit DNA, Din probele administrate până în prezent, s-a stabilit că învinuiţii,  în cadrul procedurii insolvenţei  SC Realitatea Media, au derulat acţiuni infracţionale, inclusiv prin antedatarea contractelor de cesiune, cu scopul de a prejudicia societatea respectivă.

Gruparea Elan Scwartzenberg contra gruparea Maricel Păcuriu&Cosmin Guşă, lupta cu “arme” nelegale  pentru Realitatea TV

Potrivit DNA,  ar exista două grupări, care ,prin două tipuri  de infracţiuni , au încercat să preia Realitatea TV.

Prima grupare ar fi  a lui Elan Schwartzenberg ( din care ar face parte fratele său, Fabian,şi apropiata sa, Monica Hoffman, dar şi alte persoane folosite drept paravan în societăţi comerciale) . Gruparea Elan s-ar fi erijat în patroni ai Realitatea ca deţinători a circa 52 % din acţiuni. Operaţiunea s-ar fi făcut  nelegal, printr-o firmă de tip off-shore, cu bani proveniţi din evaziune fiscală, prin traficul de influenţă făcut de Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ex- şef ANAF.

A doua grupare ar fi a lui Maricel Păcuraru, grupare apăruta ca acţionar minoritar în aprilie 2012 în Realitatea Media, cu o firmă din care 50% apartine lui Cosmin Guşă. Această grupare, cu ajutorul unor avocaţi, ar fi făcut contracte fictive, tot printr-un lanţ de societăţi comerciale, pentru a îndatora Realitatea  şi a se înscrie astfel la masa credală cu o sumă cât mai mare. Gruparea Maricel Păcuraru ar fi preluat conducerea Realitatea TV prin astfel de acţiuni dolosive.

Avocaţii din gruparea infracţională ar fi suspectaţi   de fals deoarece i-ar fi ajutat să încheie contractele fictive de îndatorare a Realitatea. Totalul creanţelor astfel umflate ar fi de circa 104 miliarde de lei noi.

 Infracţiunile s-ar fi derulat între anii 2011-2012.

 

Cele mai citite

Militari ai Republicii Moldova și americani vor participa la un exercițiu comun

Peste 400 de militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova, vor participa între 9 – 16 mai, la exercițiul „Swift Response-2024” condus de Comandamentul...

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...
Ultima oră
Pe aceeași temă