9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Interceptări Judecătorul Mustață - trafic de influență pentru o sumă de...

EXCLUSIV. Interceptări Judecătorul Mustață – trafic de influență pentru o sumă de până la 150.000, probabil euro

Judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, arestat 30 de zile pentru fapte de corupție alături de grefiera sa, Mariana Curea, este acuzat de șase infracțiuni de luare de mită și o infracțiune de trafic de influență. Traficul de influență urma să fie făcut la judecătoarea Viorica Costiniu, dar acțiunea pare a fi fost o cacialma, după cum rezultă din interceptări.

Beneficiarul  traficului de influență era Ciprian Moraru, condamnat la 7 ani închisoare de Tribunalul București într-un dosar cu un prejudiciu de peste 3 milioane de euro.  Judecătorul Mustață, împreună cu complicii săi Ion Boraciu și Florian Alexandru, i-au propus o sentință definitivă de doi ani și jumătate cu suspendare la Curtea de Apel București, Secția a II a Penală, acolo unde lucra judecătorul Mustață. Decizia Curții de Apel era definitivă.

Citește și: EXCLUSIV. INTERCEPTĂRI Cum l-a obligat judecătorul Mustață pe MEME STOICA să-i dea mită dacă vroia să iasă din pușcărie

Traficul de influență trebuia făcut la judecătoarea Viorica Costiniu, iar costul putea ajunge până la 150.000 de euro, cel mai propbabil. Negociatorul, Ion Boraciu, care s-a lăudat cu influența sa la judecătoarea Costiniu în fața clientului-beneficiar Ciprian Moraru, a declarat în fața procurorilor DNA că de fapt nu avea nici o trecere la judecătoare.

Fragmente din REFERATUL DNA

În ziua de 05.03.2014, judecătorul MUSTAŢĂ Stan, grefiera CUREA Mariana, 'clientul" MORARU Ciprian, intermediarii ALEXANDRU Florian şi BORACIU Ion s-au întâlnit în locuința conspirativă din cartierul bucureștean colentina  Colentina, pentru a discuta în siguranță, fără a fi interceptați.

Citește și: Culisele unei anchete care complică dosarul Voiculescu-ICA

Subiectul discuțiilor era dosarul penal al clientului MORARU Ciprian a fost condamnat la pedeapsa de 7 ani închisoare, modul cum trebuie procedat pentru a obține o sentință favorabilă și banii pe care trebuie să-i dea.

Conversaţia a fost înrtegiustrată ambiental, audio-video, cu ajutorul SRI.

Citește și: EXCLUSIV. De frica interceptărilor, judecătorul Mustață negocia sentințele și mita în closet, unde trăgea apa des

BORACIU Ion şi-a exprimat părerea asupra soluţiei care ar putea fi pronunţată cu prilejul judecării apelului „Nu te achită în dosarul acesta nici …[obscen]…!”, fiind aprobat de MUSTAŢĂ Stan: „Nu achitare…”. În continuare, BORACIU Ion a sugerat că hotărârea favorabilă care ar putea fi pronunţată faţă de MORARU Ciprian este condamnarea cu suspendarea executării pedepsei („Cu suspendare…”).

În condiţiile în care MORARU Ciprian a protestat faţă de o posibilă condamnare a sa („Cum e posibil să mă condamne dacă prejudiciu nu e, …[neinteligibil]… nu e?”), MUSTAŢĂ Stan şi-a exprimat opinia „…[neinteligibil]… ce zici, că zece mii de la …[neinteligibil]… ăla cică n-a făcut nicio faptă. A participat şi el. Dar nu la GABI e aiurea …[neinteligibil]… da’ nu e a lui. N-are în cont niciun leu. I-a sechestrat bunurile… hai, mă, dă-o-ncolo!”, „Sunt nebuni şi ăştia, şi… aia e o dementă! Da’ ia s-o-ntrebi dacă îi dau lor, să mor, îi dau…”.

Din discuţie a rezultat că persoana la care s-a referit judecătorul MUSTAŢĂ Stan ca fiind „GABI” este CIUPERCĂ Gabriel, coinculpat  în dosarul in care a fost condamnat și clientul Moraru Ciprian, dar care a primit o pedeapsă mai mare , de 9 ani închisoare de Tribunalul Bucureşti, care a dispus și  sechestrarea bunurilor până la concurenţa sumei de 3.000.000 euro.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Judecătorul Mustață dădea informații secrete din dosare intermediarilor pe care îi folosea pentru luare de mită

În cadrul aceleiaşi conversaţii, BORACIU Ion a demonstrat că era la curent cu situaţia inculpatului CIUPERCĂ Gabriel. „Ăla n-are nimic pe numele lui! Da’ trei milioane i-a pus să dea…”.

Cum a primit arvuna judecătorul Mustață

În finalul discuţiei, MORARU Ciprian a scos din buzunarul drept al pantalonilor un teanc de bancnote şi s-a apropiat de judecătorul MUSTAŢĂ Stan, încercând să-i înmâneze acestuia suma de bani. MUSTAŢĂ Stan i-a indicat să dea banii grefierului CUREA Mariana („Dă-i, mă, ei!”), iar MORARU Ciprian a pus banii într-o pungă de cadouri cu care grefierul a părăsit încăperea.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Criteriile de alegere a clienților de către magistratul șpăgar: "A dat cu cuțitu’"; "are avocat tare, deci are bani!"

După plecarea judecătorului MUSTAŢĂ Stan şi a grefierului CUREA Mariana, BORACIU Ion i-a explicat inculpatului MORARU Ciprian că, prin intermediul unei persoane al cărei nume nu a fost precizat, putea interveni pe lângă judecătorul COSTINIU Viorica, învestită în compunerea completului C8A al Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, care urma să judece apelul în dosarul nr. 40782/3/2012, în vederea obţinerii unei soluţii favorabile: „Mie în mie. Asta vreau să… luna viitoare îţi spun mie în mie. Nu …[neinteligibil]… Da, suspendare, nu-ţi dă altceva. Jur că nu-ţi dă altceva …[neinteligibil]… Achi …[neinteligibil]… suspendare. Un doi ani, doi ani jumate – cu suspendare”.

Intermediarul Boraciu încerca să-l păcălească pe client cu o altă rețea de influență la Costiniu

Identitatea judecătorului COSTINIU Viorica, pe lângă care BORACIU Ion a susţinut că putea interveni pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti favorabile, a rezultat din cuprinsul discuţiei cu MORARU Ciprian: „Da. Direct la babă …[neinteligibil]… Baba stă la etajul doi. Şi el la bărbatu-său s-a dus, s-a dus la bulău …[neinteligibil]… Fii-sa e avocată …[neinteligibil]… birou de avocatură …[neinteligibil]… A fost eminent, eminent”, „Ăla a căzut cu ăia, cu asfaltul ( dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu, in care a fost condamnat si soțul judecătoarei Costiniu, fost șef de secție la Înalta Curte, alături de doi oameni de afaceri , intre care si Costel Căsuneanu , specializat in construcții de drumuri-nn). După ce-a căzut, făcea ca noi. Mânca cu el la masă, vorbea cu el la masă!”.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Judecătorul șpăgar avea mercurial: 30.000 euro pentru anularea condamnării, 20.000 pentru trafic de influență la colegi

MORARU Ciprian s-a interesat de „preţul” pe care trebuia să-l plătească în schimbul hotărârii judecătoreşti favorabile „Poate să fie mai mult de… ?”, iar BORACIU Ion l-a lămurit că ar putea fi vorba de sume de 50.000, 100.000 sau 150.000 – fără a preciza valuta, ocazie cu care a amintit şi „serviciile” de care MUSTAŢĂ Stan şi CUREA Mariana beneficiau în mod constant: „Plătim noi, îi dau eu să mănânce şi lu’ proasta aia. Şi el vine …[neinteligibil]…”.

Procesul-verbal de redare a convorbirii purtate în mediul ambiental la 05.03.2014 se coroborează cu declaraţia inculpatului BORACIU Ion, care a relatat că, într-adevăr, MORARU Ciprian i-a solicitat să intervină pe lângă judecătorii Curtea de Apel Bucureşti, învestiţi cu soluţionarea apelului declarat împotriva condamnării sale la pedeapsa de 7 ani închisoare, în vederea obţinerii unei soluţii de condamnare cu suspendarea executării pedepsei.

MUSTAŢĂ Stan ar fi susţinut că nu putea interveni pe lângă judecătorul COSTINIU Viorica, aflată în compunerea completului învestit cu soluţionarea dosarului nr. 40782/3/2012, întrucât între cei doi judecători relaţiile nu erau bune. În atare situaţie, BORACIU Ion, din dorinţa de a-l încuraja pe MORARU Ciprian, i-a relatat acestuia că putea interveni, printr-un intermediar, pe lângă judecătorul COSTINIU Viorica, ceea ce nu era adevărat. În schimbul acestei intervenţii, MORARU Ciprian s-a oferit să „plătească” o sumă de bani al cărei cuantum nu l-a precizat, urmând să fie stabilit de BORACIU Ion, după ce ar fi avut o discuţie cu persoană care intermedia traficul de influenţă. Inculpatul BORACIU Ion a declarat că nu avea posibilitatea să intervină pe lângă judecătorul COSTINIU Viorica, direct sau prin intermediul altei persoane"

 

 

 

Cele mai citite

Inter Milano, noua campioană a Italiei, după victoria din „Derby della Madonnina”

Inter Milano s-a impus cu scorul de 2-1 în „Derby della Madonnina”, contra rivalei locale AC Milan, și și-a asigurat un nou titlu de...

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...

Gabriela Szabo, ambasadoarea ediției din acest an a UVT Liberty Marathon

Campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României, va...
Ultima oră
Pe aceeași temă