10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialOmar Hayssam, fost membru PSD, condamnat in alt dosar la 16 ani...

Omar Hayssam, fost membru PSD, condamnat in alt dosar la 16 ani de inchisoare. Vezi de ce

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mentinut condamnarea la 16 ani inchisoare a lui  Hayssam Omar pentru inselaciuni grave cu utilaje cumparate in leasing, pe care apoi le-a trimis atat in tara sa natala Siria, cat si in Egipt, fara  sa achite ratele.

 Prejudiciul a fost de 1,6 m,ilioane de euro. Condamnarea a fost severa deoarece Hayssam a fost incadrat la organizarea unui grup de criminalitate.

Infractiunile au fost comise intre 2001-2004, in timpul administratiei Iliescu, cand Hayssam era membru PSD si a figurat pe listele electorale preliminarii  pentru alegerile parlamentare din 2004, de pe care a fost radiat in ultimul moment deoarece existau foarte multe plangeri impotriva sa in special de inselaciuni de ordinul zecilor de milioane de dolari.  

Reamitim că in acest ultim dosar, in care Hayssan a fost condamnat la 16 ani inchisoare, iar  investigatiile au fost incepute  abia la data de 20 septembrie 2005 de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală,

În fapt, procurorii au reţinut că “inculpatul Omar Hayssam, în calitate de preşedinte al grupului de firme Manhatan ( care inca mai are un sediu la Moscova-surse) a iniţiat o grupare infracţională la care au aderat si inculpaţii Omar Mohamad ( fratele sau-nn)  şi Quasim Essa, având drept scop inducerea in eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazia achiziţionării in sistem leasing a mai multor utilaje, scopul final fiind exportarea acestora în Siria si Egipt de către societăţi comerciale controlate de către inculpatul Omar Hayssam, fără achitarea ratelor de leasing”.

Alaturi de Hayssam au mai fost condamnati fratele acestuia, Mohamad Omar-la pedeapsa de 14 ani inchisoare si Essa Quasim, la 16 aani inchisoare. Sentinta este definitiva si executorie, insa inculpatii au fugit de mult din tara, cu complicitatea autoritatilor. Spre exemplu, Hayssam a fugit din Romania dupa ce a fost eliberat din arestul preventiv,  unde a ajuns pentru ca a organizat rapirea a trei jurnalisti romani in Irak.

 La eliberarea lui Hayssam au concurat medici, care au stabilit ca ar fi bolnav de cancer, dar si procurorul anchetator Ciprian Nastasiu, care, in sedinta de judecata, a cerut eliberarea inculpatului.

Ulterior, Nastasiu a declarat ca a facut acest lucru la cererea prim-adjunctului procurorului general al Romaniei, Marcel Sampetru, care i-ar pus la dispozitie masina  sa de serviciu sa se deplaseze la instanta. Precizam ca Nastasiu NU era procuror de sedinta, dar l-a inlocuit fortat pe titular. Aceasta declaratie a lui Nastasiu a fost confirmata ulterior si de procurorul general de atunci, Ilie Botos. La scurt timp dupa eliberare, Hayssam a fugit din tara.

Pentru ca nu l-au monitorizat dupa eliberare, presedintele Traian Basescu a cerut demisia tuturor sefilor  institutiilor care trebuiau sa-l monitorizeze. Atunci si-au dat demisia Ilie Botos, procuror general, Radu Timofte, sef SRI, Gheorghe Fulga, seful SIE, Virgil Ardelean, sef DGIPI ( serviciul secret al Internelor). In acest dosar de terorism ( rapirea jurnalistilor se incadreaza la terorism) Hayssam a fost condamnat in lipsa la 20 de ani inchisoare. Hayssam a fost condamnat si in alte dosare economice, dar in altele a fost achitat.

Acum Hayssam se afla in Siria, de unde nu poate fi extradat deoarece , desi a a existat un tratat semnat intre presedintii celor doua tari, el nu a fost ratificat la timp de Parlamentul Romaniei deoarece a fost tinut in sertar de Titus Corlatean, pe atunci parlamentar, sef de comisie. Motivul lui Corlatean: daca am supune ratificarii tratatul, am recunoaste conducerea Siriei care in acel moment a reprimat mai multe manifestatii antiguvernamentale si antiprezidentiale.

 Mai reamintim ca Hayssam Omar,  membru PSD, era unul dintre sponsorii principali ai  acestui partid.

Intre apropiatii lui  Hayssam de la PSD figurau Corina Cretu, Serban Nicolae, Nicolae Vacaroiu, Ovidiu Musetescu (fost sef APAPS, care l-a ajutat direct sa adjudece nelegal active ale statului, decedat)  Ioan Talpes, Cico Dumitrescu, Radu Timofte (fost sef SRI, decedat) si insusi Ion Iliescu, care il lua in delegatiile ce-l insoteau in vizitele sale externe .

De asemenea, intre 2001-2004, era in relatii foarte apropiate cu seful Politiei, Dumitru Sorescu, atat de apropiate incat fiul sefului Politiei era partener de afaceri cu unul dintre fratii lui Hayssam. 

Hayssam Omar a adjudecat, prin sustinere politica si de multen ori  in baza unor acte false, mai multe active ale statului, de care ulterior s-a ales praful. Era expert in inselaciuni si in evaziune fiscala. Intre cei inselati cu milioane de dolari a  fost si omul de afaceri Mihai Istrate. 

Beneficiile sale financiare de sute de milioane de dolari  le-a transferat in Siria, Egipt si Rusia ( unde avea sedii de firme), spun sursele Romaniei libere. A fost suspectat ca a alimentat cu fonduri organizatii teroriste din Orientul Mijlociu.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă