14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPolițist din cadrul IPJ Dâmbovița, reținut de DNA pentru abuz în serviciu

Polițist din cadrul IPJ Dâmbovița, reținut de DNA pentru abuz în serviciu

Un ofițer de poliție judiciară din cadrul  I.P.J. Dâmboviţa – Poliţia oraşului Fieni – Compartimentul Investigarea Fraudelor a fost reținut de DNA, pentru 24 de ore, pentru abuz în serviciu.

”În ordonanţa de reţinere se arată că în cauză există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Dâmboviţa – Poliţia oraşului Fieni – Compartimentul Investigarea Fraudelor, comisarul de poliţie Stănescu Mihai, în exercitarea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, a efectuat în perioada 2012-2014 controale economice la mai multe persoane juridice şi fizice autorizate, întocmind procese verbale cuprinse în mai multe carnete, din care două nu i-au fost predate şi apar ca fiind sustrase din evidenţa Poliţiei oraşului Fieni”, arată DNA într-un comunicat de presă.

După completare, procesele verbale nu au fost înregistrate de către comisarul Stănescu Mihai la secretariatul unităţii de poliţie menţionate, iar sumele de bani înscrise în cuprinsul documentelor ca fiind confiscate şi ridicate de la contravenienţi, în cuantum total de 21.295,03 lei , au fost însuşite de către acesta.

În concret, în cursul anului 2012, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, comisarul de poliţie Stănescu Mihai – ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Dâmboviţa – Poliţia oraşului Fieni – Compartimentul Investigarea Fraudelor, în urma efectuării unui control la sediul unei firme din Fieni, a ridicat suma de 5.000 de lei, precum şi alte documente de evidenţă contabilă primară de la contabila firmei, întocmind un proces-verbal de ridicare într-un singur exemplar.

Ulterior, ofiţerul de poliţie l-a contactat pe administratorul agentului economic căruia îi aparţinea suma de bani şi i-a solicitat să se deplaseze la sediul unităţii de poliţie, unde i-a prezentat, pentru a-l semna, un proces-verbal în conţinutul căruia era consemnat că suma de bani i-a fost restituită, fără însă ca acest lucru să corespundă realităţii. Totodată, Stănescu Mihai i-a cerut administratorului respectiv să semneze şi un proces-verbal de confiscare a sumei de 5.000 de lei.

În cursul lunii august 2013, acelaşi ofiţer de poliţie a solicitat unei persoane fizice să-i predea, în vederea confiscării, suma de 150 lei, provenită din vânzarea unor produse lactate, motivând că acestea au fost comercializate fără îndeplinirea condiţiilor legale, însă fără a încheia vreun document în acest sens. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării.

De asemenea, în perioada 2013-2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, ofiţerul de poliţie a întocmit mai multe procese verbale cuprinse în două carnete care nu i-au fost predate de către secretariatul unităţii de poliţie şi apar ca fiind sustrase din evidenţa Poliţiei oraşului Fieni.

Procesele verbale nu au fost înregistrate de către comisarul Stănescu Mihai, după completare, la secretariatul unităţii de poliţie menţionate, iar sumele de bani înscrise în cuprinsul documentelor ca fiind confiscate şi ridicate de la contravenienţi au fost însuşite de către acesta.

Cercetările au mai relevat faptul că ofiţerul de poliţie a completat şi alte procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei ( din carnete pe care le primise de la secretariatul unităţii pentru utilizare ), fără a înregistra documentele ulterior completării şi fără a preda sumele de bani confiscate de la contravenienţi.

Activitatea infracţională desfăşurată de inculpat a avut ca rezultat prejudicierea bugetului statului cu 21.295,03 lei, sumă care constituie, totodată, şi un folos necuvenit obţinut de către ofiţerul de poliţie.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiţerilor DGA şi DGIPI.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă