5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialScurgere de informaţii, deconspirată de cazul Isăilă

Scurgere de informaţii, deconspirată de cazul Isăilă

 

Cercetările procurorilor anticorupţie în cazul senatorului PSD Marius Isăilă au fost îngreunate de divulgarea de informaţii confidenţiale de către un comisar-şef din cadrul instituţiei.

Actualul senator Marius Isăilă a aflat că urma să i se organizeze un flagrant de la un comisar şef din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Astfel, în momentul în care procurorii DNA pregăteau un flagrant în care era vizat Cătălin Cristescu (intermediar folosit de senatorul Marius Isăilă), cu implicarea omului de afaceri Lucian Timofanovici, operaţiunea a fost ratată din cauza informaţiilor divulgate din interiorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, scrie agenţia Mediafax.

Cel care i-a transmis informaţia lui Cristescu, prin interpuşi, este comisarul şef Emil Dan Manolachi. Acesta este în prezent cercetat.

Timofanovici îl denunţase la DNA pe Cristescu, care era comisar în cadrul Gărzii Financiare, după ce acesta îi solicitase în numele actualului senator PSD Marius Isăilă, pe atunci şef serviciu în Ministerul de Finanţe, 150.000 de euro pentru rezolvarea favorabilă a unui control al ANAF la o firmă a sa. Anterior, Timofanovici mai achitase 200.000 de euro în acelaşi scop.

Procurorii precizează că toate încercările lui Timofanovici, pe parcursul anului 2012 şi în a doua jumătate a lui 2013, de a-l contacta pe Cristescu, au rămas fără rezultat, acesta evitând să se întâlnească şi să-i vorbească omului de afaceri.

„Surprinzător a fost însă momentul când, în a doua jumătate a anului 2013, cei doi s-au întâlnit întâmplător într-un loc public, iar la solicitarea denunţătorului de a purta o discuţie, Cristescu Cătălin l-a invitat într-un loc mai retras, i-a cerut să îşi dea jos sacoul, evident temându-se că va fi înregistrat şi apoi i-a reproşat lui Timofanovici Lucian că ar fi auzit că «cineva s-a dus la DNA şi a făcut un denunţ»”, arată procurorii.

Ei au constatat faptul că informaţiile din dosarul instrumentat de procurorii DNA proveneau chiar din cadrul instituţiei, deschizând un dosar separat pe numele ofiţerului de poliţie judiciară Dan Manolachi.

Isăilă a încercat să ascundă mita

După ce a aflat că este vizat de procurori şi că urma să fie subiectul unui flagrant, senatorul a încercat să şteargă urmele infracţiunii pe care o comisese. El şi-a învăţat consilierul Cristian Ene cum să ascundă mita de 20.000 de euro primită de acesta în numele parlamentarului în spatele unui contract de împrumut fictiv, fiind convins de faptul că procurorii DNA nu vor putea obţine probe care să-l incrimineze. Nu ştia însă că şi Ene fusese convins de procurori să-l trădeze.

Pentru a rezolva problema mitei de 20.000 de euro primită de la Cătălin Cristescu, senatorul PSD îi spune lui Cristian Ene să realizeze un contract fictiv de împrumut prin care să acopere urmele infracţiunii. Ene obţinuse de la Cristescu, având acceptul lui Isăilă, suma de bani pentru ca senatorul PSD să intervină în „aranjarea” concursului la Direcţia Antifraudă din ANAF.

Discuţiile dintre senatorul PSD şi consilierul său, Cristian Ene, au avut loc după ce acesta din urmă a acceptat să colaboreze cu procurorii DNA, fără ştiinţa lui Isăilă, urmare a flagrantului în care Ene a fost prins primind cei 20.000 de euro.

Senatorul PSD Marius Isăilă a fost denunţat succesiv de colaboratorii săi, pe parcursul cercetărilor în dosarul în care e acuzat de trafic de influenţă, procurorii constatând că parlamentarul discuta în toalete şi îşi dezbrăca interlocutorii pentru a verifica dacă au aparatură de ascultare.

Conform referatului DNA citat de Mediafax, senatorul Isăilă a fost denunţat pe parcursul cercetărilor de „intermediarul“ Cătălin Cristescu, pe care l-a folosit pentru a obţine aproximativ 200.000 de euro din trafic de influenţă, dar şi de „prietenul“ şi consilierul său parlamentar, Ştefan Cristian Ene. 

Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă