16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSe complică dosarul Mazăre

Se complică dosarul Mazăre

Fratele primarului Radu Mazăre, senator PSD, este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații în dosarul în care edilul Constanței este acuzat că ar fi primit o mită de 175.000 de euro.

Procurorii DNA susțin că senatorul Alexandru Mazăre nu a menționat în declarația sa de avere un cont deschis la o bancă din Israel, cont în care i-a fost virată suma de 80.000 de euro, în două tranșe, în septembrie și decembrie 2011, de către o societate comercială. Potrivit anchetatorilor, suma respectivă ar fi reprezentat o parte din banii primiți, cu titlul de mită, de către fratele său, primarul Constanței, Radu Mazăre, în schimbul „efectuării de către acesta de demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu, cât și în afara lor, în vederea câștigării licitației organizate de RAEDPP Constanța, pentru construirea de locuințe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă“.

Senatorul PSD Alexandru Mazăre a fost citat ieri la DNA pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile, dar nu i-a fost stabilită vreo interdicție de către procurori. Întrebat de motivul pentru care i-au fost virați în cont cei 80.000 de euro, Alexandru Mazăre a refuzat să răspundă. „După cum bine ştiți, Codul de Procedură Penală s-a modificat, astfel că noi ne abținem să facem declarații, în schimb de la DNA apar de cele mai multe ori stenograme, ceea ce mie mi se pare cu totul anormal. Repet, refuz să mai joc rolul în această telenovelă numită telejustiție“, a declarat parlamentarul PSD.

Care este procedura

Procurorii DNA au început urmărirea penală a senatorului PSD Alexandru Mazăre fără avizul Camerei din care acesta face parte, deoarece avizul este necesar doar în cazul foștilor sau actualilor miniștri care sunt și parlamentari. În schimb, dacă se va pune problema arestării preventive (așa cum au solicitat procurorii și în cazul fratelui acestuia), măsura trebuie să fie aprobată, în prealabil, de plenul Sena­tului. Evident, după ce solicitarea va fi analizată de Comisia juridică și va fi întocmit un raport.

Dacă s-ar ajunge într-o astfel de situație este puțin probabil însă ca senatorii să încuviințeze arestarea preventivă, dacă ne uităm la precedentele înregistrate în cele două Camere. Concret, singura solicitare de acest fel aprobată în ultimii ani l-a vizat pe deputatul PC Gheorghe Coman, prins în flagrant când lua puțin peste 3.000 de lei mită. În schimb, politicieni mai cu greutate de la PSD, precum Vlad Cosma, fiul șefului CJ Prahova, Mircea Cosma. Rămâne de văzut cum vor răspunde senatorii în cazul senatorului PSD de Dâmbovița Marius Isăilă, a cărei arestare preventivă a fost cerută acum o săptămână, tot într-un dosar de corupție.

Radu Mazăre află astăzi dacă rămâne liber

Citarea lui Alexandru Mazăre la DNA s-a produs la o zi după ce fratele său, primarul Radu Mazăre, a fost înștiințat că procurorii au extins ancheta în dosarul său de corupție, acuzându-l și de fals, deoarece nu și-a trecut în declarația de avere din 2012 contul din Israel în care Elan Schwartzenberg i-a trimis 95.000 euro. Astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție judecă recursul procurorilor DNA la decizia ca Radu Mazăre să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. Procurorii au solicitat arest preventiv pentru 29 de zile.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă