4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCulisele unei anchete care complică dosarul Voiculescu-ICA

Culisele unei anchete care complică dosarul Voiculescu-ICA

Judecătorul Stan Mustață de la Curtea de Apel București, REȚINUT de către procurorii DNA, este acuzat de șase luări de mită și un  trafic de influență, infracțiuni săvârșite – susține DNA- cu ajutorul grefierei sale și a doi intermediari, dintre care unul era apropiat clanului interlop al Cămătarilor.

În  dosar există interceptări din care ar rezulta interferențe în dosare celebre ca ICA-Voiculescu sau MM Stoica- dosarul Transferurilor din Fotbal.

În cazul  lui MM Stoica, judecătorul Stan Mustață urma să-l salveze de cei trei ani și jumătate de  pușcărie prin aplicarea legii mai favorabile.

În dosarul ICA-Voiculescu, magistratul urma să dea o decizie care ar fi dus la tergiversarea dosarului până la intervenția termenului de prescripție și dosarul s-ar fi închis, spun surse judiciare. Până în prezent, în dosarul ICA-Voiculescu, Stan Mustață și colegul său de complet  au dat doar amânări. De asemenea, la un termen, judecătorul Mustață  a cerut abținerea de la judecare, stratagemă prin care ar fi urmat să se pună la adăpost după ce ar fi pronunțat o soluție favorabilă inculpaților, spun specialiștii.

În cazul Voiculescu, procurorii, ajutați de către SRI, nu au așteptat consumarea infracțiunii, spun specialiștii, deoarece decizia instanței din care face parte magistratul suspectat de DNA ar fi rămas ireversibilă, iar statul ar fi fi pierdut prejudiciul de peste 60 de milioane de euro.

Cererea DNA de arestare preventivă a judecătorului Stan Mustață  va fi soluționată de judecătorul de drepturi și libertăți de la Secția I Penală a Curții de Apel București (CAB), adică de un coleg de-al magistratului. Stan Mustață este judecător la Secția a II a   a CAB. 

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat reținerea și arestarea judecătorului Stan Mustață.

Arhiva de infracțiuni de care este suspectat judecătorul Stan Mustață

Judecătorul este acuzat de șase infracțiuni de corupție și un trafic de influență, pe lângă acuzații de constituire de grup infracțional organizat și permiterea accesului fără drept la informații din dosare penale. Din grupul judecătorului făceau parte grefiera sa, Mariana Curea, prietenul său, Ion Boraciu, precum și prietenul prietenului său, Florian Alexandru, apropiat al clanului Cămătarilor.

Judecătorul a recunoscut faptul că se întâlnea cu prietenul său Ion Boraciu ( om de afaceri care deține o fermă ), întâlniri la care uneori mergea cu grefiera sa, Mariana Curea, La aceste întâlniri, care aveau loc la biroului lui Boraciu, prietenul său venea , la rându-i cu un prieten, cu Florian Alexandru, apropiat de clanul Cămătarilor. Judecătorul a spus că discutau diverse lucruri,  respingând acuzațiile de luare de mită de care este cercetat de DNA. 

Aceste întâlniri ale judecătorului cu intermediarii  au fost, însă, înregistrate ambiental de către SRI, spun surse judiciare.

Din interceptări și alte probe ar rezulta că în cele mai multe cazuri  mita era pretinsă în dosare în care existau deja condamnări definitive, fie pentru admiterea unor contestații de anulare a condamnarilor pe motive de aplicare a legii mai favorabile (două cazuri, unul fiind  cel al lui MM Stoica), fie pentru a conferi, prin decizii judecătorești, condiții mai bune de detenție sau a mări despăgubirile pentru victime într-un dosar penal.

Pe cine urma "să ajute" judecătorul Stan Mustață. Mod de acțiune.

În grupul organizat al judecătorului Stan Mustață rolurile erau bine delimitate, potrivit DNA. 

Grefiera Mariana Curea căuta în baza de date a Curții de Apel posibili clienți care doreau condiții mai bune de detenție sau reduceri de pedepse sau aplicări ale legii mai favorabile, iar intermediarii Ion Boraciu și Florian Alexandru  luau legătura cu rudele acestora pentru a le propune "târguri" contra cost.

 >>Potrivit DNA, în cursul lunii aprilie 2014, prin intermediul suspectului Ion Boraciu, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestaţiei în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunţată la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucureşti, s-a negociat eliberarea din pușcărie a lui MM Stoica, condamnat  la trei ani și șase luni închisoare. anularea condamnării urma a fi făcută prin aplicarea  legii mai favorabile.

>>Un alt client al grupării era un arestat preventiv de Tribunalul București,  Alexandru Nicolae Burdoază, iar Boraciu și Alexandru au intermediat pentru acesta înlocuirea arestării preventive cu măsura eliberării sub control judiciar.

>>Al treilea client  al grupării judecătorului Stan Mustață a fost Petre Rupiță, un condamnat definitiv care voia  o sentință mai blândă prin aplicarea legii mai favorabile.  "Negociatorii " judecătorului Mustață au fost tot Boranciu și Alexandru.

>>Al patrulea client a fost Constantin Cojocaru, condamnat definitiv, care voia o soluție mai favorabilă; negociatorii – tot Boraciu și Alexandru

>>Al cincilea client a fost Ion Lincan, inculpat , vroia o decizie favorabilă în apel- intermediari tot Boraciu și Alexandru.

>>În al șaselea caz de luare de mită  erau  implicate victimele familia COTOC ( cinci membri)  dintr-un dosar penal care voiau să obționă de la judecătorul Mustață despăgibiri mai mari decât cele pronunțate de Judecătoria din Roșiorii de Vede.

   >>Al șaptelea caz viza trafic de influență, ce ar fi fost săvârșit tot în aprilie, anul acesta, de către judecătorul Stan Mustață la un alt complet de la Curtea de Apel București  în favoarea unui inculpat. În acest caz, prin intermediarul Ion Boraciu și cu complicitatea grefierei Mariana Curea, judecătorul ar fi pretins  30.000 de euro  pentru a obține o soluție favorabilă "clientului".

Ar mai fi de amintit că , înainte de a intra la DNA, judecătorul Stan Mustață a declarat că și-a cunoscut "prietenul" prin alți judecători și că dacă își reproșează ceva este că nu și-a ales bine prietenii.

"Eram prieten cu cineva care a fost interceptat. Am fost la el la birou și am băut cu el ceva. Îl cheamă Boraciu Ion,  are o fermă de animale. Si de acolo erau interceptări ambientale " a relatat judecătorul Stan Mustață. El a mai declarat că la dosar sunt doar interceptări ( "Vorbe! Multe vorbe, vorbe". Între primele interceptări pe care le-a lecturat au fost cele referitoare la dosarul ICA-Voiculescu, a spus magistratul Mustață.

Voiculescu cere procurorului general al României să ancheteze DNA !

Într-o conferință de presă de după începerea urmăririi penale judecătorului Stan Mustață,  Dan Voiculescu a anunțat că a cerut procurorului general al României, Tiberiu Nițu,  să ancheteze DNA.  Voiculescu vrea să afle : cine a decis ridicarea de către DNA a magistratului care îl judeca în dosarul "Privatizarea ICA"; cine  l-a "șantajat" pe magistrat și cine face parte din "grupul infracțional organizat de la DNA"!

Voiculescu a mai declarat că dacă procurorul general al României nu face nici o comisie de control, va cere Parlamentului să facă o comisie pentru anchetarea DNA.

Potrivit legii ACTUALE ( specifice unui stat de drept), singura instituție care poate face comisii de investigare a  procurorilor sau judecătorilor  este Consiliul Superior al Magistraturii, prin Inspecția Judiciară. Domnul Voiculescu a rămas cantonat în alte vremi…

Reamintim că la data de 8 aprilie, când a fost termen de judecare în dosarul ICA-Voiculescu și s-a amânat deoarece judecătorul Mustață s-a abținut, atunci Dan Voiculescu a lăudat gestul magistratului: " Cred că judecătorul a observat că în spațiul public a fost acuzat că a fost părtinitor în caz(…). Nici nu știu de unde a apărut porcăria asta, dar îl felicit! Un judecător care are puterea să spună << mă abțin până se lămuresc lucrurile>> e de toată lauda!" 

În ce dosare a dat decizii suspecte judecătorul Mustață în ultimii ani

Judecătorul Stan Mustaţă a decis, în 2012, ca Dan Stroe, fost director în cadrul ANAF, şi interlopul Octavian Grecu, zis "Butoane", să fie cercetaţi în libertate. Cei doi erau suspecţi într-un dosar al DIICOT în care erau acuzaţi de evaziune fiscală de peste 40 de milioane de euro.

În aprilie 2013, Stan Mustaţă a dispus eliberarea sub control judiciar a judecătoarei Antoanela Costache de la Tribunalul Bucureşti. Magistratul Costache a fost trimisă în judecată de DNA alături de colega sa, judecătoarea  Viorica Dinu, pentru că luau mită tot pentru a da soluții favorabile în dosare penale. Însă, sumele solicitate de cele două erau mari, chiar si de 1,5 milioane de euro, spre exemplu pentru a face trafic de influență în favoarea lui Dinel Staicu la c olega lor de la curtea de apel București, Veronica Cîrstoiu.

 Antoanela Costache nu a mai fost eliberată deoarece decizia  de eliberare pronunțată de Stan Mustaţă la Curtea de Apel București  nu a mai fost confirmată de  instanța de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Numele judecătorului Stan Mustaţă a fost menționat și în interceptări în  dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, acuzată de DNA tot pentru luare de mită în schimbul soluțiilor favorabile pentru inculpați. În interceptări se spune că o parte din banii pentru anularea pedepsei de șapte de pușcărie în cazul Dinel Staicu au ajuns și la judecătorul Stan Mustață.

Voiculescu cere procurorului general al României să ancheteze DNA !

Într-o conferință de presă de după începerea urmăririi penale judecătorului Stan Mustață,  Dan Voiculescu a anunțat că a cerut procurorului general al României, Tiberiu Nițu,  să ancheteze DNA.  Voiculescu vrea să afle : cine a decis ridicarea de către DNA a magistratului care îl judeca în dosarul "Privatizarea ICA"; cine  l-a "șantajat" pe magistrat și cine face parte din "grupul infracțional organizat de la DNA"!

Voiculescu a mai declarat că dacă procurorul general al României nu face nici o comisie de control, va cere Parlamentului să facă o comisie pentru anchetarea DNA.

Potrivit legii ACTUALE ( specifice unui stat de drept), singura instituție care poate face comisii de investigare a  procurorilor sau judecătorilor  este Consiliul Superior al Magistraturii, prin Inspecția Judiciară. Domnul Voiculescu a rămas cantonat în alte vremi….

____

UPDATE

Judecătorul Stan Mustață de la Curtea de Apel București și alte cinci persoane, între care și un grefier de la aceeași instanță, sunt urmărite penal pentru corupție.  Probațiunea a fost realizată cu sprijinul SRI.

Potrivit DNA, "există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, cele șase persoane au constituit sau aderat la grupul infracţional în scopul săvârșirii unor infracţiuni de corupţie judiciară (luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii) urmărind obţinerea de beneficii materiale".

Cap de afiș al cauzelor în care ar fi intervenit judecătorul Stan Mustață este dosarul ICA – Dan Voiculescu, în care instanța de doi judecători din care face parte și Stan Mustață a dat trei amânări consecutive, existând suspiciuni că cel puțin două dintre acestea ar fi fost făcute cu sprijinul judecătorului Mustață. 

Din interceptări ar rezulta că s-ar fi aranjat cu Mustață ca instanța să-i dea verdict de achitare lui Dan Voiculescu, iar pentru a fi mai presus de suspiciuni, judecătorul ar fi făcut cerere de abținere de formă. Această cerere de abținere a fost respinsă, așa că judecătorul a reintrat în instanță pentru a da pronunțarea finală în dosarul Voiculescu.

Atunci, despre abținerea judecătorului, Dan Voiculescu a declarat: " Cred că judecătorul a observat că în spațiul public a fost acuzat că a fost părtinitor în caz(…). Nici nu știu de unde a apărut porcăria asta, dar îl felicit! Un judecător care are puterea să spună << mă abțin până se lămuresc lucrurile>> e de toată lauda!" 

—-

Judecătorul Stan Mustață a ieșit din sediul DNA. El a spus că îi este frică de arestare.

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să decidă azi dacă avizează reținerea, arestarea și percheziționarea magistratului Stan Mustață, inculpat de DNA pentru fapte de corupție.

Potrivit surselor României Libere, judecătorul Stan Mustață este suspectat de fapte de corupție în cel puțin cinci dosare în care ar fi intervenit (inclusiv în sistemul care ar trebui să asigure repartizarea aleatorie) sau urma să intervină prin pronunțare de soluții favorabile.

Între cazurile vizate de procurorii DNA  în care ar fi intervenit sau urma să intervină judecătorul Stan Mustață  se află dosarul "Privatizarea  ICA-Dan Voiculescu" (prejudiciul produs statului depășește 60 de milioane de eur) și cererea de revizuire a condamnării lui MM Stoica, fostul manager al echipei Steaua, condamnat definitiv la trei ani și șase luni închisoare cu executare în lotul "Transferuri ilegale în fotbal".

Suspiciunile DNA s-ar baza în special pe interceptări, după cum de altfel a relatat judecătorul Stan Mustață, după ce a ieșit din sediul DNA.

Ce susține judecătorul Mustață

Judecătorul Stan Mustață a povestit jurnaliștilor din fața DNA că a fost invitat de procurori  pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile de luare de mită în mai multe dosare penale.

Judecătorul a susținut că probele procurorilor ar fi  interceptările telefonice și ambientale. "Doar vorbe, vorbe, înregistrări!" a spus judecătorul.

"Am ieșit în curte, am deschis mașina și atunci au venit doi comisari care s-au prezentat frumos. Era cu interceptările alea…" a povestit judecătorul Mustață.

Potrivit relatărilor lui Mustață, circa șase persoane au fost interceptate atât telefonic, cât și ambiental, iar din discuțiile acestora ar rezulta că ar fi fost dispuse să-i dea bani, printr-un intermediar, pentru a da soluții favorabile în mai multe dosare penale, între care dosarul ICA-Voiculescu și MM Stoica.

Magistratul Mustață a recunoscut  faptul că este prieten cu "intermediarul", dar a susținut că nu a cerut niciodată mită și nu a promis niciodată soluții favorabile. "Procurorii susțin că un prieten de-al meu s-a întâlnit cu un prieten al lui DanVoiculescu" le-a declarat jurnaliștilor magistratul suspectat.

Probele din dosarul său ar începe  cu interceptări ale unor discuții despre  dosarul Voiculescu, în care se afirmă că se va aranja soluția de achitare cu judecătorul Mustață, a relatat  magistratul  suspectat de DNA.

Între acuzații ar figura și faptul că a dirijat contestații la Secția I Penală de la Curtea de Apel, unde judecă el dosare.

Prietenul intermediar ar fi un om de afaceri care are o "fermă de animale"

"Eram prieten cu cineva care a fost interceptat. Am fost la el la birou și am băut cu el ceva. Îl cheamă Boraciu Ion,  are o fermă de animale. Si de acolo erau interceptări ambientale " a relatat judecătorul Stan Mustață la ieșirea din DNA.

Mustață a susținut că nu a făcut promisiuni pentru soluții favorabile, că nu a dat soluții în afară legii, că nu are prieteni avocați ( de obicei, avocații sunt vehicule ale mitei pentru judecători), iar acum , la DNA a avut avocat din oficiu.

"Când Viorica Dinu a fost arestată, judeca dosarul lui Voiculescu" a spus Mustață, sugerând că acesta ar fi fost motivul pentru care ar avea probleme cu DNA.

În legătură cu abținerea sa în dosarul lui Voiculescu din data de 8 aprilie, anul acesta, Mustață a afirmat  " Pot eu să pronunț o achitare într-un dosar DNA?!" – fără a preciza, însă, de unde veneau presiunile. Atunci, solicitarea sa de abține a fost respinsă de un alt complet de judecată.

De asemenea, Mustață a spus că și astăzi( marți)  ar fi amânat judecarea lotului ICA-Voiculescu deoarece colegul său de instanță are o înmormântare în familie ( i-a murit mama).

În dosarul lui MM Stoica – spune Mustață – a amânat pronunțarea, cum au cerut avocații acestuia. Judecătorul Mustață a acceptat solicitarea avocaților de a aduce la următorul termen pronunțarea Înaltei Curți cu privire la aplicarea legii mai favorabile care ar aduce eliberarea .

——–

Record absolut: judecător de la Curtea de Apel București, săltat pentru suspiciuni de corupție în CEL PUȚIN CINCI DOSARE în care a intrat ca magistrat, spun sursele României Libere.

Judecătorul Stan Mustață de la Curtea de Apel București a fost ridicat de la Curtea de Apel, existând suspiciuni de corupție în legătură cu judecarea mai multor dosare, între care dosarul ICA-Dan Voiculescu.

De asemenea, judecătorul Mustață ar fi suspectat și în dosarul lui  MM Stoica, managerul echipei de fotbal Steaua București, condamnat în lotul "Transferurilor", căruia urma să-i judece contestația pentru anularea pedepsei de trei ani și șase luni închisoare la data de 23 mai, anul acesta.  

Suspiciuni ar mai exista și în cel puțin  alte trei dosare, spun sursele României Libere. În total , judecătorul Mustață ar fi suspectat de corupție în cel puțin CINCI dosare în care a intrat ca magistrat.

La sediul  DNA au fost aduse și alte persoane care ar avea legătură cu suspiciunile de corupție pentru care este audiat acum judecătorul Stan Mustață.

Sursele României Libere spun că între aceste suspiciuni NU ar exista și cele de luare de mită  legate de dosarul în care au fost trimise în judecată colegele lui Mustață, magistratele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu,  pentru că i-au anulat condamnarea definitivă la închisoare a lui DINEL STAICU, pronunțată  de Înalta Curte de Casație .

Pentru a fi reținut sau arestat sau pentru a face percheziții, procurorii anticorupție trebuie să ceară avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Acordarea  avizului ar urma să fie hotărât, azi, de membrii secției de judecători de la CSM.

—–

Judecătorul Stan Mustaţă trebuia să judece, marţi, împreună cu un alt magistrat, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane au fost condamnate de prima instanță pentru fapte de corupţie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Voiculescu a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare de instanța Tribunalului Buc urești.

Instanța Curții de Apel București, din care făcea parte și judecătorul Stan Mustață, alături de alt judecător, urma să dea sentința definitivă.

Până acum au existat mai multe amânări ale judecării. Potrivit calculelor unor specialiști, în toamnă ar interveni termenul de prescripție în acest dosar și, dacă s-ar mai accepta o expertiză sau o procedură asemănătoare, care ar dura câteva luni bune, dosarul lotului Voiculescu  s-ar închide fără o decizie finală a instanței. S-ar constata încetarea procesului prin intervenția termenului de prescripție.

De altfel, la Curtea de Apel București, avocații lui Voiculescu și a altor inculpați au înaintat tot felul de cereri, între care și de anulare a privatizării ICA.

La termenul din 8 aprilie, judecătorul Stan Mustaţă a formulat o cerere de abţinere, în urma unor materiale de presă "neadevărate", în care se relatează presupuse interese ale sale în acest dosar, formulează cererea de abţinere, pentru eliminarea oricăror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsă, astfel că Stan Mustaţă a continuat să judece acest dosar.

Specialiștii consultați de România liberă spun că  prin această abținere, judecătorul Stan ar fi vrut să "testeze" dacă e monitorizat.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Părintele Antenelor a scăpat, însă, de condamnare pentru o altă infracțiune, respectiv de folosire a funcţiei de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite deoarece a intervenit termenul de prescripție. Condamnări au primit și ceilalți membrii ai lotului.

Sentința finală urma să fie dată de instanța de la Curtea de Apel București din care făcea parte judecătorul Stan Mustață. În urma punerii sale sub acuzare, locul lui Mustață va fi luat de un alt judecător.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă