13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Mazăre, adus la audieri la DNA, cu mascații, într-un dosar de...

UPDATE. Mazăre, adus la audieri la DNA, cu mascații, într-un dosar de corupție privind construirea unui campus social. DNA a început urmărirea penală în dosar

UPDATE 14:00 – Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunțat că a fost începută urmărirea penală în dosarul în care au fost făcute percheziţiile la locuinţa primarului Radu Mazăre. Șefa DNA, citată de Mediafax, a precizat că această cauză vizează fapte care intră în competenţa Direcţiei.

"Este un dosar intrumentat de procurori din cadrul structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cursul dimineţii s-au efectuat aproximaiv 12 percheziţii domiciliare la anumite persoane fizice şi la o instituţie publică", a spus Codruţa Kovesi. Procurorul şef al DNA nu a vrut să precizeze care sunt acuzaţiile existente în acest dosar, spunând doar că obiectul dosarului vizează fapte care intră în competenţa Direcţiei.

UPDATE: Reprezentanții Primăriei Constanța au informat că procurorii DNA București au solicitat mai multe documente privind proiectarea și procedurile de achiziții referitoare la construirea campusului social Henri Coandă, conform Agerpres.

UPDATE: Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează, marți, într-un comunicat de presă, că perchezițiile au loc în 12 locații din Constanța, București și Dâmbovița și că este vorba de fapte de corupție săvârșite între 2011 – 2013.

Mazăre este cercetat, între altele, in legătură cu construirea unui cartier de blocuri cu două etaje, făcute din containere. Sunt locuinte modulare, se aduc si se aseaza unele peste altele, dar nu pot avea mai mult de două etaje.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție efectuează cercetări într-o cauză penală, ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2011 – 2013, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local. În cursul dimineții de 08 aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 12 locaţii situate în municipiile Constanța, București și jud. Dâmbovița, din care una este sediul unei instituții publice. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei”, precizează DNA.

Procurorii DNA fac percheziții la sediul Primăriei Constanța și la locuința edilului Radu Mazăre, într-un dosar de corupție, unde sunt vizați și alți funcționari publici, informează B1 TV.

Citește și: Trei dosare penale noi pentru Radu Mazăre

Surse judiciare citate de Mediafax au precizat că percheziţiile au loc doar la cele două adrese, respectiv la sediul Primăriei Constanţa şi locuinţa lui Radu Mazăre din Mamaia, aflată pe malul lacului Siutghiol.

În prezent, Mazăre este deja cercetat de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în trei dosare. Procurorii anticorupție i-au adus la cunoștință că este anchetat la începutul lunii februarie.

Citește și: Radu Mazăre, către săracii Constanţei: ”Nu vedeţi că mă leagă ăştia?”

Primarul Constanței, Radu Mazăre, spunea, în 24 martie, că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îl vizează într-o nouă anchetă, privind modul în care a fost construit cartierul de locuințe sociale din oraş, procurorii solicitând primăriei mai multe documente legate de această investiţie, în valoare totală de şapte milioane euro.

"O să vă arăt astăzi cum se face justiția independentă și imparțială în republica lui Băsescu. Am aici adresa primită de la DNA pe numele Regiei Consiliului Local care s-a ocupat de construcția acestui cartier Henri Coandă și în care ni se cere de la DNA București, în urma soluționării dosarului, alt dosar am, să trimitem până la25 martie contractul de achiziție, precum și toate documentele aferente procedurii de achiziție publică referitoare la acest contract, al cartierului de amărâți Henri Coandă", declara atunci Radu Mazăre, într-o conferință de presă susținută în cartierul social.

El a susţinut că a construit cel mai ieftin din România, dar cu toate acestea procurorii DNA îl verifică tot pe el.

"În Constanța, am construit cel mai ieftin din România și vreau să contruiesc în continuare, să terminăm cu toți oamenii care sunt pe stradă, DNA-ul lui Băsescu mă controlează și mă acuză pe mine, iar cu Videanu, care a cumpărat de zece ori mai scump, nu are absolut nicio treabă. Asta-i justiție imparțială. Eu vreau să-i întreb așa pe procurorii ăștia: «Păi, bă, oamenilor, de unde credeați că îmi mai pun eu comision și mai și fur la 270 de euro pe metrul pătrat, cu cât am construit aici?». E normal așa ceva, ce se întâmplă în țara asta? În loc ca Băsescu să-i cheme și să ia model și să construiască în toată România cum am construit eu aici, ca să nu mai fie oameni care dorm pe stradă, ei vin să mă ancheteze. Asta-i țara. Aici sunt toate documentele care pleacă astăzi către DNA să le verifice", a mai spus Radu Mazăre, care a precizat că deocamdată nu a fost audiat în acest dosar.

Citește și: Mazăre susține că e amenințat cu moartea

Întrebat dacă mai știe în câte dosare este cercetat de DNA, Mazăre a spus că nu poate să le țină numărul.

"Nu știu câte dosare am, că nu mai pot să le țin numărul. Sunt precum călugării budiști. Călugării budiști nu sunt călugări ca ai noștri pe toată viața. Ei vin, își pun roba portocalie și stau călugări cât vor, după care ies în civilie. Așa sunt și dosarele mele: apar, dispar, se deschid, se închid, nu mai pot să le țin numărul", a adăugat Mazăre.

Primarul municipiului Constanţa spunea, în 1 aprilie, că că dosarele penale care îl vizează i se trag de la marii operatori din port, "milionarii" care plătesc foarte puţin pe terenuri şi care aproape toţi "au legături cu fosta sau actuala securitate".

Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă