20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialConstanţa, coşmarul şomerilor

Constanţa, coşmarul şomerilor

Pentru persoanele care îşi caută un loc de muncă, judeţul Constanţa este echivalentul unui coşmar. În această săptămână nu sunt disponibile decât 101 locuri de muncă, şi situaţia este mai bună decât în cele precedente, când numărul era format numai din două cifre. Ce şanse au şomerii? Potrivit datelor puse la dispoziţie de Agenţia Naţională de Forţei de Muncă, nu prea multe. Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru asistenţi personali ai persoanei cu handicap grav (22). Operatorii prin tăiere şi polizatorii au la dispoziţie 20, respective 16 posturi. Un simplu calcul arată că aceste oferte reprezintă mai mult de jumătate din total. Se mai caută lăcătuşi şi sudori de diverse tipuri. În rest, se mai găseşte câte un loc de muncă libere pentru câte un inginer, brutar, vânzător sau patiser.

O picătură într-un ocean

Locurile de muncă sunt total insuficiente pentru numărul mare de şomeri din judeţ. Potrivit celor mai recente date publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în Constanţa, la nivelul lunii noiembrie erau înregistraţi 13.501 şomeri. Numărul este în creştere, cu 1.686 mai mare faţă de cei înregistraţi în luna octombrie 2013. Din totalul şomerilor, 55,6% sunt femei. Mai grav este că primesc indemnizaţie de şomaj 7.115 persoane, iar 6.386 persoane sunt şomeri neindemnizaţi. Rata şomajului în luna noiembrie 2013 este de 4,4% faţă de 4,6% în aceeaşi lună a anului 2012. Rata şomajului este mai scăzută în judeţul Constanţa decât media pe ţară (5,6%).

Cluj, la ani lumină distanţă

Constanţa stă prost în clasamentul locurilor de muncă raportat nu numai la numărul şomerilor, ci şi la celelalte judeţe. Un oraş de talia sa, Clujul, are constant peste 1.500 de locuri de muncă disponibile în fiecare săptămână (1.549 acum), deci de peste 15 ori mai multe. Constanţa este întrecută în acest top de alte 21 de judeţe, printre care se numără unele mari, cum ar fi Prahova, Braşov, Argeş, Iaşi, dar şi unele pe care puţini ar paria că ar putea să creeze mai multe locuri de muncă. Din această cateogire face parte, de exemplu Harghita, Bistriţa Năsăud, Iaşi, Harghita, Satu Mare, Călăraşi, Vaslui.

Probleme similare în sud-est

De altfel, întreaga regiune de sud-est a României pare ocolită de investitori, mai ales dacă o comparăm cu vestul ţării. În ceea ce priveşte locurile de muncă disponibile, Călăraşiul ocupă prima poziţie în regiune, cu 156 de posturi. Constanţa este pe doi, fiind urmată de Galaţi (65), Tulcea (48), Brăila (36) şi Ialomiţa (20).

Iarna nu-i ca vara

Una dintre explicaţiile lipsei locurilor de muncă în judeţ este absenţa unei industrii bine dezvoltate (cu execepţia şantierelor navale, unde numărul salariaţilor este în scădere drastic faţă de anii trecuţi). Cu circa jumătate din structura turistică a ţării, Constanţa se bazează pe turism, domeniu care însă e aproape mort în timpul sezonului rece. De-abia din mai, şi de cele mai multe ori din iunie, oamenii de afaceri din domeniu încep să caute personal. După câteva luni însă, din toamnă, aceştia ajung din nou să îngroaşe rândurile şomerilor.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă