12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCopiii turci și tătari, sărbătoriți astăzi

Copiii turci și tătari, sărbătoriți astăzi

Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa organizează astăzi a patra ediţie a evenimentului „Sărbătoarea copiilor turci şi tătari”. Acțiunea are loc cu prilejul Zilei Copilului în Republica Turcia, sărbătorită în fiecare an la 23 aprilie, de Ziua Suveranităţii Naţionale.

Astfel, începând cu ora 10.30, la Palatul Copiilor din Constanţa, pe parcursul a mai bine de patru ore, preşcolari şi şcolari de etnie tătară şi turcă, provenind de la toate instituţiile de învăţământ din judeţ, se vor întrece în cadrul unor activităţi culturale şi sportive.

Uniunea Democrată Turcă a anunțat că peste 300 de copii de etnie turcă din judeţ se vor întrece în cadrul unor concursuri sportive. Evenimentul va debuta cu o paradă a participanţilor şi va continua cu un spectacol susţinut de preşcolarii de la Grădiniţa „Zubeyde Hanim” şi de elevii Colegiului Naţional „Kemal Atatürk” din Medgidia. Copiii înscrişi în con­cursurile sportive au fost selectaţi din rândul celor care studiază limba turcă în şcolile din Constanţa, Medgidia, Băneasa, Cobadin, Cumpăna, Mangalia, Techirghiol, Eforie ş.a. Cei mai buni concurenţi din clasele
V-VIII vor fi răsplătiţi cu premii din partea Uniunii Democrate Turce din România.

La eveniment participă și UDTTMR, în sarcina căreia a revenit anul acesta asigurarea a 4 premii I, 4 premii II, 4 premii III şi 12 menţiuni pentru premianţii de la grupele de preşcolari şi clasele I-IV. Premiile vor consta în rechizite şi dulciuri.

Acţiunea „Sărbătoarea copiilor turci şi tătari” de astăzi are ca scop marcarea Zilei Suveranităţii Naţionale şi a Copilului, sărbătorită în Republica Turcia în fiecare an la data de 23 aprilie. Pe 23 aprilie 1920 s-a reunit pentru prima dată Parlamentul turc, consfinţind independenţa şi suveranitatea Turciei.

În anul 1928, Mustafa Kemal Atatürk, primul preşedinte al Republicii Turcia şi fondatorul statului turc modern, a dedicat această zi copiilor, în semn de respect pentru generaţiile tinere care reprezintă viitorul unei naţiuni.

În ceea ce priveşte marcarea acestei sărbători la Constanţa în formatul actual, încă de la prima ediţie, iniţiatorii au fost Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, an de an parteneri de seamă fiind cele două uniuni care reprezintă comunităţile tătară şi turcă din România, respectiv Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi Uniunea Democrată Turcă din România, precum şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci-Dobrogea. Ca şi în ultimii doi ani, partenerilor tradiţionali ai manifestării li se alătură şi de data aceasta Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” – Constanţa.

„Aşa cum spunea şi Atatürk, copiii sunt viitorul unei naţiuni, iar responsabili de acest viitor suntem noi, adulţii de astăzi”, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.  

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă