15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLa Parcul Industrial se toacă bani publici şi după inaugurare

La Parcul Industrial se toacă bani publici şi după inaugurare

La jumătate de an de la inaugurarea Parcului Industrial de la Galaţi, investiţie a cărei realizare a durat zece ani şi a costat cu mult mai mult decât cele 4 milioane euro, estimate iniţial, s-a descoperit că mai este nevoie de „investirea” a încă un milion de lei în „lucrări tehnico-edilitare”. Aşa că Parcul Industrial, a cărui construcţie a început în campania electorală din 2004 şi trebuia finalizat în 2006, va fi gata după 11 ani de la inaugurarea lucrărilor.

Recent, Primăria Galaţi a alocat 973.733 lei, pentru „lucrări tehnico-edilitare la Parcul Industrial” şi a lansat procedurile de selectare a firmei care va executa lucrările, termenul de finalizare fiind de trei luni de la semnarea contractului. Deşi pe hârtie ar fi trebuit să coste numai 11 milioane de lei, pentru lucrările la Parcul Industrial Galaţi au fost alocate sume imense. Banii au fost viraţi în conturile administraţiei parcului, SC PIG SRL Galaţi, dar nu se ştie pe ce au fost cheltuiţi. Dacă nu finaliza lucrările, în urmă cu doi ani, Primăria Galaţi risca să returneze la Guvern cele 3,5 milioane de lei pe care le primise pentru construirea parcului industrial. Atunci, fostul primar Dumitru Nicolae anunţa un bilanţ care ilustra perfect tergiversarea lucrărilor, în pofida sumelor alocate. Potrivit acestuia, valoarea totală a investiţiei ar fi fost de 16,8 milioane lei, iar stadiul lucrărilor era următorul: drumurile şi platformele erau realizate în procent de 32%, iar reţeaua electrică şi cele de apă potabilă şi incendiu şi de canalizare erau realizate în procent de 45%.

Lucrările au costat de cinci mai mult

Lucrările au fost executate în baza contractului 98934/18.10.2006, de Vega 93 SRL Galaţi. La momentul semnării contractului, PIG SRL tocase deja o mare parte din banii primăriei şi Guvernului. În 2005, au fost alocate 17,4 milioane lei. Potrivit Raportului „Primarului Municipiului Galaţi 2005-2006”, în 2006 au mai fost alocate 34 milioane, iar în 2007 încă un milion. În 2011 fuseseră alocate 8,2 milioane, la care s-au adăugat alte 7 milioane dintr-un credit. Dar alocări de fonduri s-au mai făcut şi în anii 2008, 2009 şi 2010. Aşa că de la 11 milioane, valoarea estimată iniţial, s-a ajuns la vreo 59 de milioane. Explicaţiile pentru fondurile cheltuite au fost pierdute în succesiunea de directori care s-au perindat la conducerea PIG SRL Galaţi.

În aşteptarea investitorilor

Potenţialilor investitori le sunt puse la dispoziţie parcele cu o suprafaţă totală de 21,8 ha de teren, cu chirii modice pentru spaţiile de producţie, de 0,8 euro/mp/lună şi facilităţi fiscale. La începutul lunii octombrie, la Parcul Industrial a avut loc, în prezenţa primarului Marius Stan, a consilierilor municipali şi reprezentanţilor mediilor de afaceri, un eveniment inaugural, care a marcat sfârşitul celor zece ani de lucrări. Performanţa a fost sărbătorită prin dezvelirea unei plăci inscripţionate cu textul „Parcul Industrial – Consiliul Local al Municipiului Galaţi”. Cu acel prilej, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, Ion Mocanu, anunţa că se vor face „demersuri, prin Cameră, să găsim investitori cât mai repede şi sperăm că, până la sfârşitul trimestrului I din 2014, să avem măcar doi investitori de marcă”. Trimestrul 1 din 2014 tocmai s-a încheiat, dar investitorii încă n-au apărut.

Lipseşte drumul de acces la Parc!

La cele şase luni de la inaugurarea parcului, în care au tot fost aşteptaţi investitorii, edilii Galaţiului au realizat că lipseşte una dintre cele mai importante „lucrări tehnico-edilitare”, fără de care investitorii nu ar putea ajunge la Parcul Industrial. Este vorba de drumul de acces, la care nu s-a gândit nimeni în cei 11 ani de lucrări. De aceea, acum, Primăria Galaţi a alocat suma de 973.733 lei pentru construirea drumului în regim de urgenţă, în trei luni de la semnarea contractului.  

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă