10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMamaia, mai scumpă decât Grecia

Mamaia, mai scumpă decât Grecia

Şi în acest an, vacanţa de Paşte este mai ieftină în ţări ca Grecia şi Bulgaria. Dacă vreţi să alegeţi litoralul românesc, va trebui să scoateţi ceva mai mulţi bani din buzunar. Un hotel de patru stele din Mamaia  cere 1.344 de lei pe loc în cameră dublă pentru trei nopţi de cazare în perioada Paştelui. La aceşti bani oferă mic dejun, prânz, cină şi gustări, tratament SPA şi o excursie la obiectivele turistice din Dobrogea. Copiii între 8 şi 12 ani plătesc 565 de lei, iar cei peste 12 ani 955 de lei. O familie cu un copil mai mare şi unul mai mic va plăti 4.208 lei, adică salariul minim pe economie timp de şapte luni.

Pentru un hotel de cinci stele din staţiune, preţul unei camere pleacă de la 87 de euro. O familie cu doi copii trebuie să opteze însă pentru o cameră de 167 de euro. Pentru trei nopţi rezultă un cost de 501 euro. Oferta de Paşte include dejun tradţtional în prima zi de Paşte şi cozonac, vin şi ouă în noaptea de Înviere.

Multe dintre hotelurile din Mamaia vor rămâne închise în această perioadă.

În sudul litoralului este mai ieftin. În staţiunea Venus, la un hotel de trei stele turistul trebuie să achite 88 de lei pe noapte, cu mic dejun, minimum trei nopţi de cazare şi 230 de lei pe noapte la un hotel de cinci stele — minimum trei nopţi de cazare. Oferta include prânz tradiţional de Paşte, seară cu foc de tabără, berbecuţ la proţap şi degustare de vinuri şi, printre altele, plimbări cu trăsura şi echitaţie la Herghelia Mangalia.

Variantele Grecia şi Bulgaria

Bulgarii şi chiar grecii vin însă în această perioadă cu preţuri imbatabile. Un sejur de trei nopţi, cu demipensiune, pentru o familie cu doi copii, la un hotel de cinci stele de pe continent costă 314 euro. Preţurile coboară sub 300 de euro dacă vorbim de trei stele, dar pe una dintre insulele greceşti, aflate la o distanţă relativ mică faţă de Bucureşti (circa 500 de kilometri).

În Bulgaria, în Nisipurile de Aur, de exemplu, locul de cazare pentru o persoană, de Paşte, este 113 euro, la patru stele. Copiii stau fie gratuit, fie cu reduceri mari, în funcţie de vârstă. La acest preţ se oferă mic dejun, prânz şi cină în regim de bufet, gustări între mese, băuturi nonalcoolice de proveninenţă locală, masă tradiţională de Paşte, cu miel, ouă roşii şi pască, acces la piscină interioară şi exterioara, jacuzzi şi sală de fitness, loc de joacă pentru copii, acces la terenurile şi sălile de sport.

Situaţia se schimbă de 1 mai

Dacă luăm în calcul şi minivacanţa de 1 mai, sărbătorită în mod tradiţional pe litoralul românesc, ne aşteptăm la 50.000 de turişti în Constanţa. Cel puţin acestea sunt estimările Asociaţiei Litoral Delta Dunării.

Drum mai scurt

Pentru constănţeni şi bucureşteni, Grecia este mai aproape, din toamna trecută, după deschiderea punctului de frontieră Makaza, la graniţa între Bulgaria şi Grecia, care este situat pe cel mai scurt drum între Bucureşti şi Marea Egee. Drumul Ruse-Makaza, care leagă România de Grecia traversând centrul Bulgariei, face parte din coridorul european numărul 9 care face legătura între Helsinki, statele baltice, Moscova, Kiev, Bucureşti şi portul grecesc Alexandroupolis la Marea Egee. Potrivit publicaţiei elene O Hronos din oraşul Komotini situat în nord-estul Greciei, după deschiderea punctului de frontieră, distanţa între această localitate şi Bucureşti devine de 465 km şi poate fi parcursă cu autoturismul în 6 ore şi jumătate. Distanţa între Komotini şi capitala bulgară este de 322 km, ceea ce înseamnă 4 ore cu maşina.

 

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă