13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialScoala groazei din Canicea

Scoala groazei din Canicea

» Elevii din localitatea Canicea, care apartine de comuna Domasnea din judetul Caras-Severin, sunt nevoiti sa frecventeze cursurile organizate intr-o scoala degradata.

» Imobilul, vechi de 100 de ani, este de fapt o casa abandonata.

Pereti coscoviti, geamuri sparte, toalete insalubre si jgheaburi din beton din care se adapa animalele. De toate acestea au avut parte copiii si elevii din comuna carasana Domasnea. In satul apartinator Canicea, scoala si gradinita isi desfasoara activitatea intr-o casa veche de peste 100 de ani si care nu mai este locuita de mult timp. Despre toalete si apa curenta nici nu poate fi vorba. Apa de baut, copiii si-o aduc de acasa, in sticle. Ba mai mult, toaleta tip latrina se afla sub geamurile gradinitei. De fapt, gradinita este o singura sala de nici 5 metri patrati in care 11 copii si educatoarea incearca sa faca cate ceva.

Culmea este ca, in sat, constructia noii scoli si a noii gradinite este gata in proportie de aproape 90%. Dirigintele de santier, Nicolae Stanciu, spune ca ,,lucrarile ar putea fi terminate in cateva zile, dar firma a investit bani in lucrari, iar acum nu ii primesc de la primarie. Sunt peste sapte miliarde de lei vechi. Bani folositi la Canicea si Domasnea".
Ba, mai mult, in centrul comunal Domasnea gradinita este terminata, dar fiindca nu si-a primit banii, executantul lucrarilor de modernizare si reabilitare a inchis usa si nu vrea sa dea cheile nimanui. ,,Refuza sa predea lucrarea beneficiarului, adica primariei. Pai, au de primit cateva miliarde de lei, si atunci este de inteles de ce fac asa", spune primarul Petru Benga. ,,Firma respectiva a investit mai multe miliarde de lei vechi din bugetul propriu, iar acum nu isi poate recupera banii de la primarie, care, la randul ei, nu a primit banii de la minister", spune si viceprimarul Zarie Benghea. ,,Noi am facut toate demersurile, dar nimeni nu ne-a dat un leu", mai spune edilul.

Cei care au de suferit sunt cei aproximativ 40 de copii, care sunt obligati sa invete intr-o singura sala de clasa din casa paraginita. Pentru ca aceasta nu are apa curenta, toaleta este undeva printre buruienile din curtea cladirii, iar copiii se spala pe maini intr-un jgheab din ciment. In aceste conditii, nimeni nu se mai intreaba de ce acestia s-au imbolnavit pe rand, iar parintii refuza sa ii mai duca la gradinita pe cei mai mici.
Autoritatile cunosc situatia, dar nu au ce sa faca. Au fost intocmite fel de fel de acte si memorii, insa banii intarzie sa vina. In aceste conditii, autoritatile mizeaza pe intelegerea executantului lucrarii, dar si acesta are nevoie de bani. Toata lumea traieste cu speranta ca lucrarile la scoala si gradinita cea noua se vor finaliza, iar copiii vor invata in conditii omenesti.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă