16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Doi bărbaţi din Constanţa s-au rătăcit pe un câmp din cauza...

UPDATE. Doi bărbaţi din Constanţa s-au rătăcit pe un câmp din cauza ceţii. STS: Operatorul ISU a greşit procedura.Vezi raportul ISU Constanţa

UPDATE. În urma scandalului cu cele două persoane rătăcite, MAI  a trimis un comunicat în care a precizat că ”procedurile de cooperare dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne şi alte autorităţi sau instituţii din afara M.A.I. sunt în curs de reanalizare, simplificare şi clarificare”.

Totodată, MAI  a precizat că va trimite o echipă din cadrul Insepctoratului General pentru Situaţii de Urgenţă la ISU Constanţa să analizeze ”punctual modul în care au fost puse în aplicare procedurile comune de intervenţie la acest eveniment”.

De asemenea, la solicitarea secretarului de stat Raed Arafat, ISU Constanţa a înaintat un raport privind misiunea desfăşurată miercuri.

Redăm mai jos raportul:

Primul apel de la 112 primit în dispeceratul ISU Constanţa a fost la ora 09.03.

De la acel moment, dispecerul ISU Constanţa solicită sprijin de la autorităţi locale din zonă şi repere de la alţi operatori economici, care să ajute la localizarea exactă a celor două persoane – existenţa vreunor stâlpi de înaltă tensiune, a unor canale de irigaţii, etc. Totodată, în zonă este trimis un prim utilaj pentru căutarea celor două persoane.

La ora 09.19 dispecerul ISU Constanţa a luat legătura cu cele două persoane, aceştia fiind îndrumaţi spre cel mai apropiat reper – un stâlp de înaltă tensiune aflat în zonă.

La ora 09.29 dispecerul ISU Constanţa accesează aria de căutare pusă la dispoziţie de către STS încă de la momentul primului apel – de aproximativ 6.508 hectare – solicitând STS restrângerea acesteia, fapt ce nu a fost posibil.

La ora 09.21 dispecerul ISU ConstanţacontacteazăTRANSELECTRICA,iar la ora 09.35 obţine informaţia exactă privind poziţionarea cu date GPS a stâlpului de înaltă tensiune lângă care se aflau cele două persoane căutate, punct aflat în interiorul ariei de căutare pusă la dispoziţie de către STS.

În acest context, începând cu ora 09.45, pe lângă utilajul trimis iniţial în teren, sunt alertate formaţiunile de pompieri, jandarmi, poliţişti şi personal medical al serviciului de ambulanţă.

Misiunea de căutare a presupus inclusiv deplasarea pe jos, pe câmp, prin zăpadă, pe o distanţă de aproximativ 6,5 kilometri.

La ora 12.15 cele două persoane au fost găsite într-o situaţie medicală bună, fiind preluate de către echipajele medicale.

—-

Purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, a declarat că, în cazul celor două persoane care s-au rătăcit pe un câmp din judeţul Constanţa, operatorul ISU care a preluat apelul de la aceştia a greşit procedura, astfel că după 25 de minute ISU a revenit la STS pentru localizare.

“Operatorul ISU care a preluat cazul a greşit procedura. Din acest motiv, după 25 de minute ISU a revenit la STS pentru a fi ajutaţi. Aceeaşi informaţie furnizată din nou a fost utilă, iar ISU se afla în drum spre cei căutaţi”, a precizat Adrian Fulea, într-un comunicat de presă.

Acesta a adăugat că localizarea celor două persoane s-a făcut odată cu primirea apelului la numărul 112.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” Constanţa a fost solicitat să intervină, miercuri, în ajutorul a doi bărbaţi care, din cauza ceţii dense, s-au rătăcit pe un câmp, singurele detalii date de cei doi fiind că se află în apropierea unui stâlp de electricitate, informează Mediafax.

Potrivit primarului comunei Corbu, Marian Gălbinaşu, cei doi s-au rătăcit pe un câmp aflat la limita dintre localităţile Săcele şi Corbu, dar, din cauza vizibilităţii foarte scăzute, nu şi-au putut da sama unde sunt. Ei au sunat la 112 şi singurul reper pe care l-au putut furniza a fost numărul de identificare al unui stâlp de electricitate.

“A fost luată legătura cu Enel, pentru a vedea în ce zonă se află stâlpul respectiv, iar în ajutorul lor au pornit militari ai ISU Dobrogea şi jandarmi”, a spus primarul din Corbu.

La rândul lor, reprezentanţii ISU afirmă că cele două persoane rătăcite au sunat la 112 în jurul orei 9.00, fără a putea preciza locul unde se află. Ele au spus doar că se află pe un câmp înzăpezit, între comunele Săcele şi Corbu, iar ulterior ISU a apelat la STS pentru a furniza coordonate despre zona în care s-ar afla cele două persoane.

Secretarul de stat în MAI Read Arafat a declarat că la ora transmiterii acestei ştiri cele două persoane sunt localizate, iar echipajele de intervenţie au plecat spre acestea.

Raed Arafat a precizat că cele două persoane au fost localizate pe baza informaţiilor transmise de acestea, respectiv faptul că în zonă se află

Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă