4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAvionul dispărut: Robotul submarin nu a depistat nicio urmă a zborului MH370

Avionul dispărut: Robotul submarin nu a depistat nicio urmă a zborului MH370

Robotul submarin trimis pentru a sonda, într-o zonă limitată, fundul Oceanului Indian în căutarea epavei avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, a cercetat două treimi din suprafaţă în zadar, au anunţat luni autorităţile australiene.

"Bluefin-21 a cercetat aproximativ două treimi din suprafaţa zonei delimitate", a afirmat Centrul comun de coordonare a agenţiilor (JACC), care se ocupă de organizarea căutărilor zborului MH370. "Nimic nu a fost găsit pentru moment", a precizat Centrul, potrivit Mediafax.

Robotul cercetează o zonă restrânsă, delimitată graţie captării semnalelor compatibile cu cele emise de bateriile unei cutii negre. Zona se situează la circa 1.700 de kilometri nord-vest de Perth, oraş situat pe coasta occidentală a Australiei. Aceste semnale au fost captate în urmă cu mai multe zile, de sateliţi şi vapoare care participă la operaţiunile de căutare, înainte de descărcarea probabilă a bateriilor emiţătoare ale cutiilor negre.

Bluefin-21, care are forma unei torpile de cinci metri lungime, a efectuat în aproape o săptămână opt scufundări şi a coborât dincolo de adâncimea maximă (4.500 de metri) recomandată de fabricanţi. Luni, a avut loc cea de-a noua scufundare. La suprafaţă, circa zece avioane militare participă la operaţiunile de căutare, ajutate de 11 nave.

Zeci de rămăşiţe au fost reperate în urmă cu aproape trei săptămâni cu ajutorul satelitului, dar niciuna dintre cele recuperate nu aparţine epavei vreunui avion.

Premierul australian Tony Abbott a declarat săptămâna trecută că cercetările cu robotul submarin nu vor dura decât câteva zile, aproximativ o săptămână.

Zborul MH370 asigura legătura între Kuala Lumpur şi Beijing când a dispărut, pe 8 martie, de pe ecranele radarelor civile, la o oră după decolarea din capitala malaysiană. Avionul transporta 239 de persoane şi circumstanţele dispariţiei sale rămân necunoscute. În funcţie de datele satelitare strânse, experţii cred că aparatul s-a scufundat în sudul Oceanului Indian, în largul coastei de vest a Australiei.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă