11.8 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăSpecialCalvarul supravieţuitorilor accidentului din Coreea de Sud

Calvarul supravieţuitorilor accidentului din Coreea de Sud

 

Sute de persoane, majoritatea adolescenţi, au murit cel mai probabil în naufragiul din Coreea de Sud. Cei 174 de supraviețuitori suferă de șoc post-traumatic, iar unul dintre profesori s-a sinucis la două zile după naufragiu.

Nava Sewol avea 476 de persoane la bord când a naufragiat în largul costei de sud a Coreii, la 16 aprilie dimineaţa. Majoritatea erau liceeni aflați într-o excursie, însoţiţi de aproximativ zece profesori. Rudele celor aproximativ 300 de morţi sau dispăruţi sunt în agonie, iar supravieţuitorii suferă de șoc posttraumatic, scrie AFP. Povara psihologică, vinovăţia supravieţuitorului, a fost prea grea pentru directorul adjunct al liceului. El s-a spânzurat la două zile după naufragiu. „Supravieţuirea de unul singur este dură… Îmi asum toată responsabilitatea”, a scris el într-o scrisoare găsită în portofelul său. „Să mi se disperseze cenuşa la locul naufragiului”. Dintre cei 352 de liceeni aflaţi la bord, 70 au supravieţuit şi au dificultăţi în a se întoarce în clasele decimate. Medicii şi psihologii trag un semnal de alarmă în privința stresului post-traumatic de care suferă aceşti adolescenţi, iar purtătorul de cuvânt al părinţilor a făcut apel la ajutor. „Ei susţin că se simt vinovaţi”, a declarat Jang Dong-Won în cadrul unei conferinţe de presă. Mulţi nu îndrăznesc să mai privească pe fereastră, „de teamă să nu vadă apa năvălind”.

Riscuri de sinucidere

Pe Jindo, insula vecină cu locul catastrofei, rudele dispăruţilor sunt epuizate şi distruse. Ele campează de o săptămână în sala de gimnastică a insulei, care seamănă cu o tabără de refugiaţi în derivă. După ce s-au agăţat timp de câteva zile de speranţa găsirii unor supravieţuitori, familiile aşteaptă în prezent sosirea în port a cadavrelor scoase de pe feribot. Când sunt chemaţi – deoarece echipa de legişti a găsit acte de identitate sau haine care corespund descrierii oferite de rude – trebuie să identifice cadavrele, într-o morgă improvizată sub corturi. „Este un carusel de emoţii. Şocul, neîncrederea, furia şi tristeţea se întrepătrund în spiritul lor”, constată Sohn Jee-Hoon, unul dintre zecile de specialişti care ajută familiile să treacă prin această încercare. Cu atât mai mult cu cât susţinerea psihologică este puţin răspândită în Coreea de Sud: să ceri ajutor este un semn de slăbiciune, consideră multe persoane. Ţara are cele mai ridicate rate de sinucidere dintre naţiunile dezvoltate (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică): 33,5 la sută la 100.000 de locuitori.

Cultura subordonării

Președintele sud-coreean Park Geun-hye a condamnat comportamentul căpitanului feribotului Sewol și al unei părți a echipajului, pe care le-a echivalat cu un asasinat. Feribotul Sewol s-a scufundat miercurea trecută cu 476 de pasageri la bord, dintre care 339 erau elevi de liceu și profesori aflați în excursie. Dintre pasageri, 64 au fost confirmați morți, iar 238 sunt dați dispăruți. Partea cea mai sinistră a întregii povești este că echipajul, în frunte cu căpitanul vasului, Lee Jeun-seok, 69 de ani, a ordonat pasagerilor să rămână în cabine în timp ce vasul se scufunda, iar ei se grăbeau să se salveze. Potrivit Reuters, care citează pasagerii care au reușit să scape, foarte puțini s-au revoltat și nu au respectat ordinele primite pentru că societatea coreeană este una profund ierarhizată, unde foarte puțini pun la îndoială ordinele superiorilor. Cei care au ales să se salveze au fost fie cei care nu au respectat ordinul, fie cei care nu l-au auzit. Lee a fost arestat pentru neglijență, împreună cu secundul său, dar poliția a anunțat că vor fi arestați alți patru membri ai echipajului. Potrivit oficialilor sud-coreeni, vasul s-a scufundat când a efectuat o întoarcere foarte rapidă, fără să încetinească, într-o porțiune îngustă a unui canal. Este cel de-al doilea caz în care căpitanul unui vas de pasageri părăsește nava înaintea acestora, după naufragiul navei „Costa Concordia“.

Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...

“Piedone nu este primul în București, sondajele sunt manipulate”, estimează rectorul SNSPA

Candidatul Cristian Popescu Piedone nu este, în mod real, principalul favorit în intențiile de vot pentru Primăria Capitalei, estimează rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Rectorul SNSPA...

Șefa Senatului Poloniei se întâlnește cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu

Șefa Senatului Poloniei, Małgorzata Kidawa-Błońska, se află, în ziua de 18 martie 2024, la București, unde se întâlnește cu o serie de oficiali români....
Ultima oră
Pe aceeași temă