14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialConsiliul de Securitate al ONU, îndemnat să impună sancţiuni împotriva unor oficiali...

Consiliul de Securitate al ONU, îndemnat să impună sancţiuni împotriva unor oficiali nord-coreeni

Preşedintele Comisiei de anchetă a Naţiunilor Unite, australianul Michael Kirby, a cerut, joi, Consiliului de Securitate să impună sancţiuni împotriva oficialilor nord-coreeni acuzaţi că au comis crime împotriva umanităţii, informează Mediafax.

Aceşti lideri "trebuie să fie traşi la răspundere, trebuie să-i împiedicăm să comită astfel de crime în continuare", a declarat Kirby în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate, convocat de către Statele Unite, Franţa şi Australia.

În opinia sa, "noua generaţie de oficiali nord-coreeni de rang înalt (…) trebuie să înţeleagă că anume ei vor fi traşi la răspundere, dacă vor comite crime împotriva umanităţii".

"Comisia de anchetă îndeamnă Consiliul de Securitate să adopte sancţiuni împotriva celor responsabili de crime împotriva umanităţii" în Coreea de Nord, a afirmat Kirby.

El a recomandat, de asemenea, Naţiunilor Unite să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru tragerea la răspundere a oficialilor nord-coreeni, însă China s-a opus unei astfel de acţiuni, potrivit diplomaţilor din cadrul ONU.

Din cele 13 state membre ale Consiliului de Securitate prezente la reuniune, nouă s-au pronunţat în favoarea unei sesizări a CPI asupra acestui subiect, în timp ce alte patru "nu s-au opus ferm" unei astfel de iniţiative, a declarat Kirby, adăugând că printre ţările care au votat pentru acestă idee figurează Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Lituania, Australia şi Chile.

"Astăzi (joi), comunitatea internaţională şi-a exprimat voinţa de a face ceva" în favoarea respectării drepturilor omului în Coreea de Nord, a apreciat el.

În februarie, Comisia de anchetă a ONU asupra situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord a prezentat un raport care arată că regimul stalinist de la Phenian a comis şi continuă să comită numeroase crime împotriva umanităţii – acte de tortură, acţiuni de înfometare sistematică şi crime.

Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă