6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialExpediții anulate pe Everest după avalanșa tragică de vineri

Expediții anulate pe Everest după avalanșa tragică de vineri

Ghizii nepalezi și agențiile de alpinism și-au anulat astăzi expedițiile pe vârful Everest după ce, vineri, o avalanșă s-a soldat cu moartea a cel puțin 13 șerpași nepalezi, informează AFP, preluat de Agerpres.

Șerpașii nepalezi au în vedere, printre altele, suspendarea participării lor la ascensiunile pe cel mai înalt vârf muntos al planetei, în semn de protest față de remunerațiile pe care le primesc, reduse în comparație cu riscurile imense asumate pentru transportarea echipamentelor alpiniștilor.

În urma celui mai grav accident înregistrat vreodată pe cel mai înalt munte din lume, produs vineri, corpurile a 13 șerpași au fost dezgropate din zăpadă, în timp ce alți trei șerpași încă sunt dați dispăruți.

Agenția de alpinism americană Alpine Ascents International, care a pierdut patru șerpași în accident și așteaptă vești despre al cincilea, a decis și ea să-și anuleze expediția pe Everest. ''Am pierdut cinci membri din echipa noastră. Din respect pentru ei, nu ne vom continua expediția. Este una dintre zilele cele mai sumbre; toți cei care au murit sunt șerpași'', a spus șerpașul Lakpa Rita, care a urcat deja de 17 ori pe Everest.

De asemenea, Discovery Channel a anunțat că și-a anulat expediția pe Everest după pierderea echipei sale de șerpași.

Peste 300 de persoane au murit în Everest după prima ascensiune a vârfului, reușită în 1953 de Edmund Hillary și Tenzing Norgay.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă