FAZ: Romania n-ar mai adera azi la UE

de Valentina Pop , 29 octombrie 2007
Entuziasmul aderarii se topeste pe zi ce trece. FAZ crede ca de vina sunt esecul politic si lipsa capacitatii de invatare a elitelor

Reactie virulenta in presa germana la adresa coruptiei din Romania: prestigiosul cotidian Frankfurter Allgemeine Zeitung, una dintre cele mai influente voci europene, scrie intr-un editorial intitulat "Jalea din Est" ca nici Romania, nici Slovacia nu indeplinesc azi criteriile de aderare. Pornind de la intrebarea cum ar actiona UE daca ar mai putea decide maine asupra aderarii celor doua tari, editorialistul Karl Peter Schwarz detaliaza pe larg situatia politica din Slovacia si Romania, criticand actuala guvernare de la Bucuresti pentru ca face tot posibilul "sa submineze reformele ce au permis aderarea". Daca pe timpul lui Adrian Nastase coruptia se masura in tablouri si afaceri imobiliare, "sub Tariceanu ajung cateva kilograme de carnati, niste litri de tuica si cateva mii de euro ca sa cumperi un ministru", considera jurnalistul german. Criticat este si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care a intrat in vizorul Procuraturii si "se concentreaza pe impiedicarea anchetelor impotriva clasei politice cleptocrate", scrie FAZ. Nu dificultatile de adaptare la economia de piata sau pericolul tendintelor autoritare ar fi adevaratele probleme in statele ex-comuniste, ci "esecul politic" si "lipsa capacitatii de invatare" a elitelor. "Criza din Est este o criza a elitelor locale. Nu le va salva nici o fiinta superioara, trebuie sa o faca singure", conchide editorialistul.

 

"Asa cum arata azi, nici Slovacia, nici Romania nu indeplinesc criteriile de aderare", comenteaza Frankfurter Allgemeine Zeitung in editorialul de prima pagina intitulat "Jalea din Est". "Patru ministri din actuala guvernare sunt cercetati de procurori pentru fapte de coruptie. In timp ce social-democratul Adrian Nastase se lasa influentat in schimbul unor afaceri imobiliare si unor picturi valoroase, sub succesorul sau Tariceanu ajung cateva kilograme de carnati, niste litri de tuica si cateva mii de euro ca sa cumperi un ministru. De cand Romania a devenit membru UE, guvernul si majoritatea parlamentara fac tot posibilul pentru a submina reformele ce au permis aderarea. Ministrul Justitiei, el insusi intrat in vizorul Procuraturii, se concentreaza pe impiedicarea anchetelor impotriva clasei politice cleptocrate. Intre timp, la Bruxelles se aduna cazurile de incalcari grave a regulilor UE de catre Romania", scrie corespondentul FAZ pentru Europa de Est, Karl Peter Schwarz. "Polonia si-a revenit prin propriile forte, Slovaciei si Romaniei le ramane inca sa o faca. Regresele nu pot fi excluse, atat timp cat exista preconditiile structurale. Situatia critica din Est este adesea explicata prin tendinte antidemocratice si autoritare. Ele exista, dar nu sunt decat marginale. De fapt, democratia este mai populara decat orice alta forma de guvernare, chiar si numai pentru faptul ca se amesteca cel mai putin in treburile private ale cetatenilor. Oamenii care au trait sub comunism nu-si mai doresc de regula un alt personaj puternic si un stat puternic. Ce-i scandalizeaza este abuzul de putere, coruptia si omniprezenta coteriilor comuniste. (…) Nu greutatile schimbarii, ci esecul politic, mai ales cel privind politicile sociale, precum si lipsa capacitatii de invatare a elitelor cauzeaza frustrarea, care da apa la moara populistilor. Criza din Est este o criza a elitelor locale. Nu-i va salva nici o fiinta superioara; trebuie sa se salveze singuri din situatia jalnica in care se afla."

Comentarii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.