23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGlobalizarea legii Mafiei

Globalizarea legii Mafiei

Potrivit publicaţiei Foreign Policy, crima organizată se ascunde în spatele majorităţii istoriilor aflate pe primele pagini ale media, chiar dacă o conexiune devine rar explicită. Responsabili ai aplicării legii în UE au avertizat recent că gangsterii profită de criza financiară europeană folosind pieţele negre de bunuri şi servicii.

În acelaşi timp, importanţa crescândă a internetului în economia mondială alimentează îngrijorarea legată de creşterea puterii criminalilor cibernetici organizaţi.

Gangsterii răsar în tot soiul de locuri ciudate. Organizaţiile criminale sunt implicate în tot, de la braconarea faunei rare la falsificarea de medicamente şi produse manufacturate. Numărul crescând al activităţilor dovedeşte abilitatea crimei organizate de a exploata posibilităţile oferite de aprofundarea interdependenţei mondiale.

Gangsterii se dezvoltă pe fondul instabilităţii. În războiul civil sirian, aceleaşi grupuri criminale care au beneficiat odată de legăturile strânse cu guvernul lui Bashar al-Assad s-au mutat pe câmpurile de luptă. Legăturile dintre grupurile de insurgenţi şi crima organizată a fost multă vreme o caracteristică a conflictelor civile.

Asher Berman, expert la Institutul pentru Studiul Războiului, arată că „rebelii se întorc adesea spre activităţi criminale pentru a obţine arme şi finanţarea de care au nevoie pentru a putea continua lupta”. Rebelii din Siria au nevoie disperată de bani şi din ce în ce mai mult recurg la practici mafiote, mergând de la furtul de maşini la furtul de antichităţi. Sunt în creştere şi extorsiunea sistematică de fonduri, fenomenul binecunoscut al „impozitului revoluţionar” şi răpirile din motive economice.

Vârful icebergului

Ceea ce se vede este doar vârful icebergului. Prin definiţie, cri­minalii evită expunerea la lumina zilei, aşa că dimensiunile reale ale problemei mafiei rămân oculte.
Evenimentul unui funcţionar al Vaticanului, arestat în iunie sub acuzaţii de corupţie şi spălare de bani alături de amici mult mai bogaţi, face parte dintr-un plan mult mai larg de corupţie instituţională în sânul Băncii Sfântului Scaun? Recenta descindere a poliţiei la New Delhi în cadrul unei anchete privind un enorm trafic de arme pe piaţa neagră este o victorie asupra traficanţilor sau a teroriştilor? De ce chinezii au ascuns unul din şefii cei mai importanţi ai tria­delor dintre Taiwan timp de 17 ani înainte de a-l trimite recent la Taipei?

În majoritatea cazurilor, probabil că răspunsurile nu vor fi cunoscute vreodată. În spaţiul cibernetic, crima organizată a devenit o problemă centrală pentru că este foarte dificil de combătut, în special din cauza caracterului amorf.
Opacitatea vinovaţilor nu ne oferă ima­ginea amplorii situaţia. Potrivit unui raport publicat de o organizaţie financiară mondială, jumătate din schimburile asupra valorilor mobiliare din lume au fost atacate anul trecut de către piraţii informatici. Ceea ce înseamnă că gangsterii cibernetici sunt, potenţial, în măsură să destabilizeze sistemul financiar mondial, cu pierderi incalculabile pentru particulari şi pentru întreprinderile atacate.

Fluxul finanţelor ilicite constituie o mare problemă bancară pentru criminalii la scară mare. Pentru a-şi plasa şi spăla banii obţinuţi la negru s-au pus la punct filiere şi în acest moment funcţionează un adevărat sistem.
Avocaţi, contabili şi paradisuri fiscale off-shore, dispuse să ajute la rezolvarea pro­blemelor financiare ale crimei organizate. La nivel mondial, motivarea virtuţilor şi inconvenientelor jurisdicţiilor secrete şi susţinerea prezervării sistemului actual, care permite criminalilor să îşi transfere beneficiile aproape fără efort pretutindeni în lume fără a fi deranjaţi, vor duce la o catastrofă dacă fenomenul va continua. 
Un raport comun al Global Financial Integrity şi Băncii Africane de Dezvoltare arată că Africa a pierdut 1,4 miliarde dolari din fluxuri financiare ilicite. Iar existenţa unui sistem care permite funcţionarea unui „sistem financiar din umbră“ la această scară este nocivă atât pentru ţările dezvoltate, cât şi pentru cele în curs de dezvoltare.

Puterea sindicatelor crimei la nivel mondial reprezintă inamicul bunei guvernări. Democraţia se poate distruge uşor când politicienii se con­frun­tă cu forţele din umbră ale mafiei. Această percepţie a stimulat valul de proteste în Bul­garia, unde manifestanţii au ieşit în stradă după ce guvernul a numit un magnat mafiot ca responsabil al securităţii. Aceste preocupări nu sunt limitate doar la Europa de Est.
Valul recent de proteste din Turcia şi Brazilia demonstrează că cetăţenii sunt din ce în ce mai preocupaţi de malversaţiunile oficiale şi de lipsa transparenţei care permite aceste malversaţiuni.

 

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă