13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul SUA, obligat de un judecător militar să dezvăluie informaţii despre închisorile...

Guvernul SUA, obligat de un judecător militar să dezvăluie informaţii despre închisorile secrete CIA

Autorităţile militare americane au publicat integral, marţi, o hotărâre judecătorească prin care Guvernului i se ordonă să dezvăluie informaţii despre închisorile secrete CIA în care a fost deţinut presupusul organizator al atentatului împotriva USS Cole, relatează AFP, citată de Mediafax.

Sauditul Abd al-Rahim al-Nashiri, care riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea a 17 persoane de la bordul navei americane, în 2000, în largul Yemenului, a compărut relaxat, cu părul tuns scurt şi proaspăt bărbierit, în prima zi a unei săptămâni de audieri preliminare, la Guantanamo.

Al-Nashiri, în vârstă de 49 de ani, a fost supus unor interogatorii dure în cursul detenţiei într-o închisoare secretă, după ce a fost arestat în 2002 şi până când a fost transferat la Guantanamo, în septembrie 2006.

Într-o hotărâre datată la 14 aprilie, dezvăluită la 17 aprilie, dar publicată integral marţi, pe un site al tribunalelor militare, judecătorul James Pohl apreciază că este "obligaţia acuzării să furnizeze (aceste) informaţii, amplu şi fără limite, din cauza pedepsei capitale pe care (al-Nashiri) o riscă".

Pohl dispune ca Guvernul să livreze avocaţilor lui al-Nashiri "o cronologie în care să identifice locurile în care acuzatul a fost deţinut de la capturarea sa şi până la sosirea la Guantanamo" şi "o descriere a mijloacelor de transport cu care acuzatul a fost condus între diferite locuri".

Judecătorul reclamă "toate înregistrările, fotografiile, înregistrările video şi rezumatele în posesia cărora se află Guvernul", care descriu condiţiile "detenţiei" în fiecare închisoare şi în timpul transportului.

El vrea, de asemenea, o listă exhaustivă cu identităţile întregului personal medical, gardienilor şi interogatorilor "indiferent că este vorba despre personalul Guvernului sau subcontractanţi civili angajaţi de către Guvern", care "au intrat în contact direct şi substanţial cu acuzatul".

În fine, el reclamă atât copii după procedurile cu privire la tratamentul aplicat deţinuţilor "de mare valoare" şi cu privire la "tehnicile de interogare consolidată", cât şi "toate declaraţiile obţinute de către interogatori de la acuzat şi alţi coacuzaţi".

Avocaţii celor cinci acuzaţi în cazul privind atentatele de la 11 septembrie 2001 au cerut să beneficieze de aceeaşi hotărâre. Contactat de AFP, Rick Kammen, avocatul principal al lui al-Nashiri a declarat că nu vede de ce le-ar fi refuzat acest lucru.

"Este cea mai importantă hotărâre judecătorească din istoria tribunalelor militare" de excepţie, a declarat el, precizând că încă nu ştie dacă Guvernul i se va supune.

În cazul în care se va plia, procesul, stabilit în decembrie, "va fi cu siguranţă amânat". În cazul în care refuză, judecătorul este susceptibil să pronunţe "abandonarea acţiunii judiciare în curs", a apreciat el.

Contactată de AFP, CIA a refuzat să "comenteze cazuri judiciare în curs".

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă