13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIsraelul şi palestinienii încearcă să prelungească negocierile de pace

Israelul şi palestinienii încearcă să prelungească negocierile de pace

 Negociatorii israelieni şi palestinieni sunt foarte aproape să ajungă la un acord care ar permite continuarea negocierilor de pace, aflate în prezent în impas, după data de 29 aprilie, a oferit asigurări marţi Departamentul de Stat, relatează AFP, citată de Mediafax.

O nouă reuniune urmează să aibă loc miercuri, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, care nu a confirmat dacă emisarul american, Martin Indyk, va fi prezent.

Un oficial palestinian a dat asigurări luni că Martin Indyk va participa la reuniune.

Israelienii şi palestinienii "lucrează la un acord care ar permite prelungirea negocierilor după data de 29 aprilie", a declarat Psaki.

"Ei discută asupra unei game largi de subiecte. Cele două părţi ar trebui să ia un anumit număr de măsuri pentru a facilita condiţiile de apariţie a păcii", a precizat ea.

Procesul de pace, relansat în iulie sub egida secretarului de Stat american John Kerry, traversează o criză profundă. Cele două părţi au multiplicat gesturile de ostilitate de când Israelul a refuzat să elibereze cel de al patrulea grup de prizonieri.

Insă impasul s-a agravat joi seară, după ce Israelul a anunţat că blochează transferul tuturor taxelor şi veniturilor vamale pe care le colectează în numele Autorităţii Palestiniene.

În reacţie, Autoritatea Palestiniană a cerut aderarea la 15 tratate şi organizaţii internaţionale.

Pe de altă parte, Jennifer Psaki a respins opinia comitetului editorial al cotidianului New York Times, care, într-un articol publicat marţi, a apreciat că nici isralienii şi nici palestinienii nu îşi doresc să ajungă la încheierea unui acord de pace.

"Nu sunt de acord cu această idee", a spus ea.

"Israelienii şi palestinienii merită soluţia celor două state în care să trăiască alături şi să dispună de avantaje economice şi de securitate", a conchis Jennifer Psaki.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă