7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMahmoud Abbas: Reconcilierea palestiniană şi negocierile cu Israelul nu sunt incompatibile

Mahmoud Abbas: Reconcilierea palestiniană şi negocierile cu Israelul nu sunt incompatibile

 Liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a subliniat miercuri că negocierile cu Israelul şi reconcilierea palestiniană nu sunt incompatibile, reafirmând angajamentul palestinienilor în favoarea păcii bazate pe dreptul internaţional, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Nu există nicio incompatibilitate între reconciliere şi negocieri, mai ales că susţinem o pace justă pe baza unei soluţii între două state, în conformitate cu rezoluţiile dreptului internaţional", a afirmat Abbas, citat într-un comunicat oficial difuzat de cabinetul său.

"În interesul poporului palestinian, este necesar să păstrăm integritatea teritoriului şi unitatea poporului' palestinian", a adăugat el.

Aceast fapt "va sprijini înfiinţarea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală", a afirmat Abbas, menţionând că "acest demers, susţinut pe plan arab şi internaţional, va consolida capacitatea negociatorilor palestinieni de a realiza ideea cu două state".

O delegaţie a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a încheiat, în noaptea de marţi spre miercuri, un acord cu mişcarea rivală Hamas, aflată la putere în Gaza, pentru "a constitui un Guvern de uniune naţională în cinci săptămâni".

Ulterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a acuzat pe preşedintele palestinian că distruge procesul de pace.

"În loc să aleagă pacea cu Israelul, Abu Mazen optează pentru pacea cu Hamas", a deplâns Netanyahu primindu-l pe ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, se arată într-un comunicat al biroului său de presă.

La rândul său, Washingtonul a apreciat că acordul încheiat de către palestinieni ar putea "complica" eforturile în vederea relansării procesului de pace.

"Este dificil să-ţi imaginezi cum Israelul poate negocia cu un guvern care nu crede în dreptul său la existenţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, subliniind că Statele Unite sunt "dezamăgite" şi îngrijorate de acţiunile palestinienilor.

Cele mai citite

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...
Ultima oră
Pe aceeași temă