10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialO bătălie câştigată? FEMEILE din Maroc ar putea scăpa de CĂSĂTORIA cu...

O bătălie câştigată? FEMEILE din Maroc ar putea scăpa de CĂSĂTORIA cu VIOLATORII lor

După ce cazul studentei din India- violată în grup şi omorâtă- a şocat o lume întreagă, legislaţia din Maroc s-ar putea schimba în favoarea victimelor, astfel ca ele să nu se mai poată căsători cu violatorul, relatează BBC News.

Citeşte şi Un nou caz de viol şochează India. Mai mulţi poliţişti au fost suspendaţi

Luni, ministrul Justiţiei din Maroc a declarat că vrea să susţină amendarea articolului 475 din Codul Penal, prin care victimele violurilor sunt obligate să se căsătorească cu agresorii lor. Astfel, deşi legea condamnă la cel mult cinci ani de închisoare agresorul care a violat un minor, se admite căsătoria între victimă şi agresor, iar violatorul nu mai ajunge la închisoare.

În foarte multe zone din Maroc, localnicii consideră că o femeie care şi-a pierdut virginitatea fără să fie căsătorită, chiar şi printr-un viol, şi-a dezonorat familia şi nu se mai poate căsători. De aceea, de cele mai multe ori, victimele sunt forţate să se căsătorească cu violatorul, ca să spele onoarea familiei.

În urmă cu 10 luni, şi Marocul a fost zguduit de un scandal de proporţii, când o fată de 16 ani, Amina Filali, s-a sinucis, după ce fusese violată şi obligată să se mărite cu agresorul ei. Cazul a stârnit numeroase proteste, mai ales în capitala Rabat.

Citeşte şi TRAGEDIE în Maroc: Sinuciderea unei adolescente căsătorite cu violatorul ei aduce în prim-plan abuzurile legii familiei

În luna decembrie, premierul Abdelilah Benkirane a declarat că legea privind violul ar trebui amendată, iar ministrul de Justiţie a susţinut chiar şi creşterea pedepsei pentru violatori, până la 30 de ani de închisoare.

Din 2004, Marocul a acordat mai multe drepturi femeilor în Codul Familiei. Totuşi, în cazurile de viol, victimele sunt cele care poartă povara- dacă nu pot dovedi violul, ele sunt acuzate de desfrâu.De altfel, în urma unui sondaj efectuat în 2011, două treimi din femeile marocane sunt bătute constant şi abuzate de soţii lor.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă