9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialONU susţine, condiţionat, reconcilierea interpalestiniană

ONU susţine, condiţionat, reconcilierea interpalestiniană

ONU a afirmat joi că susţine reconcilierea interpalestiniană cu condiţia ca aceasta respectă angajamentele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) de a recunoaşte Israelul şi de a renunța la violenţă, relatează AFP, citată de Mediafax.

Coordonatorul ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Robert Serry, s-a întâlnit joi, la Ramallah (Cisiordania), cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a discuta despre acordul semnat recent între Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi mişcarea islamistă Hamas.

În cursul întâlnirii, Serry a "primit asigurări că acest acord interpalestinian referitor la unificare va fi aplicat sub conducerea preşedintelui (Abbas) şi pe baza angajamentelor OEP", potrivit unui comunicat dat al biroului său.

"Preşedintele Abbas a subliniat că aceste angajamente includ recunoaşterea Israelului, lipsa de violenţă şi aderarea la acordurile precedente", informează comunicatul.

Serry a afirmat că ONU va continua continuă "să susţină unitatea (palestiniană) pe aceste baze ca unică modalitate de a reunifica Cisiordania şi Fâşia Gaza sub o singură Autoritate Palestiniană legitimă".

Recent, secretarul de Stat american, John Kerry, i-a îndemnat pe liderii israelieni şi palestinieni să ajungă la un compromis, după ce Israelul a decis suspendarea negocierilor de pace cu Autoritatea Palestiniană.

"Întotdeauna există posibilitatea de a progresa, dar pentru aceasta liderii trebuie să facă compromisuri (…). Dacă nu vor să accepte compromisurile necesare, situaţia va deveni foarte tensionată", a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Începând din 2007, Fâşia Gaza este sub controlul Hamas, în timp ce Autoritatea Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas, administrează zonele autonome din Cisiordania.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....
Ultima oră
Pe aceeași temă