9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPalestinienii vor să formeze un Guvern de uniune națională

Palestinienii vor să formeze un Guvern de uniune națională

Palestinienii au decis să formeze un Guvern de uniune naţională, atrăgându-şi nemulţumirea liderilor israelieni, într-un moment în care procesul de pace este complet blocat, relatează AFP, potrivit Mediafax.

O delegaţie a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a încheiat în noaptea de marţi spre miercuri un acord cu mişcarea rivală Hamas, aflată la putere în Gaza, pentru "a constitui un Guvern de uniune naţională în cinci săptămâni".

Citește și: Israelul şi palestinienii încearcă să prelungească negocierile de pace

Acest Guvern urmează să fie format din tehnocraţi, a precizat pentru AFP un membru al misiunii OEP, aflat în vizită, de marţi seara, în Fâşia Gaza.

Delagaţia OEP este condusă de Azzam al-Ahmad, un lider Fatah, mişcarea naţionalistă condusă de preşedintele Mahmoud Abbas. Ea a fost primită călduros de şeful Guvernului Hamas în Gaza, Ismail Haniyeh, şi de numărul doi al mişcării islamiste, Mousa Mohammed Abu Marzook.

Cele două partide au reluat discuţiile, miercuri dimineaţa, "într-un climat pozitiv", potrivit unor surse apropiate negocierilor. O conferinţă de presă comună este aşteptată în cursul zilei.

Întrevederile se referă în mod principal la punerea în aplicare a unui Guvern de "consens naţional", organizarea alegerilor generale şi formarea conducerii OEP.

Dar aceasta nu este prima dată când fraţii inamici din mişcarea naţională palestiniană anunţă formarea iminentă a unui Guvern de uniune. Anunţurile precedente nu au fost urmate de fapte.

"Oamenii au auzit deja acelaşi lucru în numeroase rânduri dar de fiecare dată acordul a fost încălcat de Fatah sau Hamas. Este clar că cele două părţi nu îşi respectă angajamentele", a explicat pentru AFP Samir Awad, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Birzeit, în Cisiordania.

Citește și: Ashton îndeamnă Israelul să anuleze măsurile antipalestiniene

"Reconcilierea (interpalestiniană) şi negocierile (cu Israelul) sunt acum tactice. Fiecare parte are propriile calcule şi această reconciliere nu are deloc substanţă pe teren. Ea ar putea cădea în orice moment", a afirmat un alt politolog, Hani al-Masri.

Hamas şi Fatah, principalul partid al OEP, au semnat în 2011 la Cairo un acord de reconciliere pentru a pune capăt diviziunii politice dintre Fâşia Gaza şi Cisiordania.

Dar majoritatea clauzelor au rămas doar pe hârtie.

Învingător în alegerile legislative din 2006, Hamas a înlăturat prin forţă Fatah din Fâşia Gaza, în anul următor.

"Mai întâi reconcilierea"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a acuzat, miercuri, pe preşedintele palestinian că distruge procesul de pace.

"În loc să aleagă pacea cu Israelul, Abu Mazen optează pentru pacea cu Hamas", a deplâns Netanyahu primindu-l pe ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, se arată într-un comunicat al biroului său de presă.

"Vrea pacea cu Hamasul sau cu Israelul? Ori una, ori alta. Sper că va alege pacea (cu Israelul) dar pentru moment nu este cazul", a regretat el.

"Nu putem ajunge la pace fără reconciliere mai întâi. Reconcilierea este o prioritate naţională palestiniană", a replicat negociatorul şef palestinian, Saeb Erakat, contactat de AFP.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene, relansate în iulie de şeful diplomaţiei americane John Kerry, sunt în impas.

Cea de-a 11-a întâlnire între negociatorii israelieni şi palestinieni, marţi, la Ierusalim, în prezenţa mediatorului american Martin Indyk, nu a dus la niciun alt progres.

"Reuniunea a durat mai multe ore dar nu am ajuns să depăşim divergenţele", a declarat Erakat.

"Vom continua să ne întâlnim cu delegaţia israeliană până la 29 aprilie. Dar în mod clar israelienii nu vor ca procesul de pace să avanseze", a adăugat el.

Israelienii şi palestinienii şi-au multiplicat gesturile ostile după ce Israelul a refuzat să elibereze, aşa cum era prevăzut, la 29 martie un ultim contingent de prizonieri, cerând o prelungire a negocierilor de pace dincolo de termenul prevăzut de 29 aprilie.

Preşedintele Abbas se declară dispus să prelungească discuţiile dar cu condiţia ca Israelul să elibereze prizonierii, să îngheţe procesul de colonizare şi să accepte discuţiile de delimitare a frontierelor viitorului stat palestinian.

Guvernul israelian a respins "condiţiile" palestiniene.

De la reluarea lor, la 29 iulie 2013, discuţiile sunt blocate pe toate problemele aflate în centrul conflictului: frontierele, coloniile, securitatea, statutul refugiaţilor palestinieni.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă