12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRachetele americane, aflate în mâinile rebelilor, destabilizează situaţia din Siria, denunță Moscova

Rachetele americane, aflate în mâinile rebelilor, destabilizează situaţia din Siria, denunță Moscova

Rachetele antitanc americane aflate în mâinile rebelilor sirieni destabilizează "grav" situaţia din Siria, a avertizat miercuri diplomaţia rusă, ca reacţie la informaţiile din presă care arată că insurgenţii sirieni au primit pentru prima dată astfel de arme, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Dacă administraţia americană a autorizat transferul acestor sisteme antitanc către grupările din cadrul opoziţiei siriene, atunci acest fapt contravine declaraţiilor sale, potrivit cărora ea susţine o diminuare a tensiunilor şi o soluţie politică a conflictului sirian", a declarat Ministerul de Externe rus, într-un comunicat.

Moscova a calificat drept "îngrijorător faptul că aceste sisteme antitanc pot cădea în mâinile unor grupări teroriste", a subliniat ministerul.

Potrivit diplomaţiei ruse, acest fapt "destabilizează grav situaţia din Siria şi nu contribuie la o soluţionare politică şi diplomatică a conflictului".

Ministerul rus de Externe a avertizat Statele Unite că "o livrare importantă" de armament în Siria nu poate fi realizată fără "autorizarea" Rusiei.

Moscova a reacţionat astfel la informaţiile apărute în presă, potrivit cărora rebelii sirieni au primit pentru prima dată cel puţin 20 de rachete antitanc de tip TOW de fabricaţie americană, de la "o sursă occidentală".

Rusia este un aliat important al regimului sirian în războiul împotriva rebelilor. Occidentul susţine rebeliunea care încearcă să răstoarne regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Războiul, început ca o revoltă paşnică care s-a militarizat în urma represiunii violente a regimului, s-a soldat în ultimii trei ani cu peste 150.000 de morţi.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă