10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRaport ONU: Accesul umanitar în Siria nu se îmbunătăţeşte

Raport ONU: Accesul umanitar în Siria nu se îmbunătăţeşte

"Accesul umanitar pentru cei care au cea mai mare nevoie de ajutoare în Siria nu se îmbunătăţeşte", a constatat secretarul general al ONU Ban Ki-moon într-un raport transmis miercuri Consiliului de Securitate, relatează AFP, citată de Mediafax.

După două luni de la adoptarea de către Consiliul de Securitate a Rezoluţiei 2139 îndemnând beligeranţii să permită acordarea de ajutoare umanitare şi să înceteze asedierea mai multor oraşe siriene, Ban Ki-moon a conchis că "niciuna dintre părţi nu a respectat exigenţele Consiliului".

"Civilii nu sunt protejaţi, (iar) securitatea se deterirorează", a adăugat el.

"Mii de oameni nu au acces la îngrijiri medicale, nici măcar la cele vitale, de care au nevoie", subliniază el în raport, adăugând că este vorba despre "o încălcare flagrantă a legilor umanitare internaţionale".

"Consiliul de Securitate trebuie să acţioneze împotriva acestor încălcări flagrante ale principiilor fundamentale ale legslaţiei internaţionale", afirmă secretarul general.

El "cere de îndată, din nou, părţilor implicate, în special Guvernului sirian, să-şi respecte obligaţiile cu privire la legile umanitare internaţionale şi să acţioneze imediat".

Regimul şi opoziţia armată "este necesar să faciliteze livrarea unor ajutoare esenţiale pentru civili care au nevoie de ele, în special în zonele în care accesul este cel mai dificil", subliniază Ban Ki-moon în raport, notând că, potrivit ONU, 3,5 milioane de persoane sunt private de servicii esenţiale din cauza conflictului.

Ban Ki-moon consideră totodată "ruşinos" faptul că, în pofida apelului Consiliului de Securitate la încetarea asedierii mai multor oraşe siriene, inclusiv Homs (centru), aproape 250.000 de persoane rămân ostatice în lupte.

Aproximativ 197.000 de persoane sunt blocate în zone aflate sub controlul forţelor guvernamentale, la Homs, Ghouta, în regiunea capitalei Damasc şi în tabăra palestiniană de la Yarmouk, iar alte aproximativ 45.000 de persoane trăiesc în zone asediate de către opoziţia armată, se precizează în document.

Secretarul general al ONU îndeamnă beligeranţi, din nou, "să coopereze cu ONU pentru ajungerea la acorduri de durată" care să permită convoaielor umanitare să treacă frontierele şi liniile de front.

El cere Damascului să îndepărteze obstacolele de ordin administrativ, deoarece "mor civili, fără motiv, zilnic", din cauza încetinelii furnizării de ajutoare.

Raportul, de aproximativ 20 de pagini, prezintă detaliat obstacolele cu care se confruntă agenţiile umanitare şi ONG-urile active în Siria şi anunţă "progrese modeste" în livrarea de ajutoare.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă