4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialReorientări strategice spre Asia

Reorientări strategice spre Asia

Preşedintele american a sosit miercuri seară la Tokio, prima etapă a unui turneu de opt zile în Asia, care cuprinde şi Coreea de Sud, Malaysia şi Filipine, pe fondul creşterii tensiunilor în regiune. Înaintea plecării, şeful Casei Albe a precizat că felicită ascensiunea Chinei, dar dialogul cu Beijingul nu se va face în detrimentul aliaţilor săi asiatici, declaraţie vizând asigurarea Japoniei şi a celorlalţi aliaţi de susţinerea SUA în fața revendicărilor teritoriale ale Chinei.

Barack Obama, aflat în prima vizită de stat în Japonia a unui preşedinte american după 1996, urmează să atenueze îngrijorările Japoniei şi celorlalţi aliaţi şi să îi asigure de angajamentul privind apărarea lor în faţa unei Chine din ce în ce mai puternice, fără să afecteze grav relaţiile SUA cu cea mai mare economie a Asiei. Precizând că Beijing şi Washington pot conlucra în probleme ca programul nuclear al Coreii de Nord, Obama a declarat pentru Yomiuri: „Felicităm ascensiunea continuă a Chinei, care este stabilă, prosperă şi pacifică şi joacă un rol responsabil în afacerile mondiale” şi al adăugat că „angajamentul nostru cu China nu este şi nu va fi în detrimentul Japoniei sau a oricărui alt aliat”.

Pentru Barack Obama, turneul este cel mai recent exemplu al complexităţii eforturilor sale pentru consolidarea reorientării strategice spre Asia, anunţată în urmă cu trei ani, dar cvasiabandonată din cauza presiunilor politice interne şi a unui val de crize izbucnite în lume. Într-un moment în care Asia pare mai zdruncinată de comportamentul Chinei, aliaţii SUA îşi pun întrebări repetate dacă America va susţine apărarea lor.

Ţările din regiune vor ca SUA să fie prezente şi să reprezinte o forţă de stabilitate, dar nu doresc tensiuni între SUA şi China, susţine Benjamin J. Rodhes, consilier adjunct pentru securitate naţională. Accentul pus în al doilea mandat al lui Obama pe Iran, Siria şi procesul de pace în Orientul Mijlociu a lăsat responsabilii asiatici să se întrebe dacă Washingtonul este cu adevărat angajat într-o mai mare prezenţă în regiune.

Preşedintele va aborda aceste probleme în cadrul turneului în cele patru ţări aliate din Asia, inclusiv sensibilitatea Filipinelor faţă de o prezenţă militară americană întărită. Asemenea acordului din 2011 pentru desfăşurarea trupelor Marinei la Darwin, în Australia, o astfel de prezenţă în Filipine va oferi teoretic americanilor o mai mare capacitate de a ajuta aliaţii în diferendele teritoriale cu China.

„Reechilibrare”

Obama a insistat că strategia sa de „reechilibrare” înseamnă un accent diplomatic mai înclinat spre Asia, o mai mare prezenţă navală şi relaţii comerciale mai profunde. Dar, potrivit unui consilier prezidenţial american, în câteva rânduri, urgenţa a fost depăşită de crize importante la nivel mondial.

Japonia, ale cărei relaţii cu China rivală s-au răcit în ultimii doi ani, a fost îngrijorată de măsura în care realitatea corespunde retoricii lui Barack Obama de „pivot” al diplomaţiei americane în Asia. La rândul ei, China are temeri că SUA continuă o politică de îndiguire prin reţeaua de aliaţi asiatici, dintre care unii au de multă vreme conflicte teritoriale cu Beijingul în estul şi sudul Mării Chinei.

Tratat reciproc

La Tokio, preşedintele american, care se va întâlni astăzi cu premierul nipon Shinzo Abe, va da asigurări privind diferendul teritorial chino-japonez legat de arhipelagul nelocuit Senkaku, administrat de Japonia şi revendicat de China, menţionând că ambele ţări sunt legate de un tratat bilateral de securitate ce obligă America să vină în apărarea Japoniei.

Obama a reafirmat angajamentul Washingtonului şi faţă de securitatea Coreii de Sud şi insistă că programul nuclear al Coreii de Nord este inacceptabil. „Continuăm să cerem Coreii de Nord să se abţină de la orice acţiune care ar ameninţa pacea şi securitatea regională şi să se conformeze obligaţiilor şi angajamentelor internaţionale”.

În cadrul vizitei în Filipine, preşedintele american va anunţa un acord care va conferi navelor şi avioanelor americane un acces mai larg la bazele din acest stat după ce SUA au renunţat la vastele sale instalaţii ale Marinei de la Subic Bay, în 1992. Acordul va fi „piesa principală” a călătoriei lui Obama în Asia, o etapă destinată reafirmării prezenţei militare americane în zonă. Dar poate contraria Beijingul, care şi-a intensificat revendicările teritoriale şi este implicat într-o divergenţă cu Filipine legată de teritoriu disputat, denumit Searborough Shoal. 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă