13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia şi China vor să ajungă la un comerţ bilateral de 100...

Rusia şi China vor să ajungă la un comerţ bilateral de 100 de miliarde de dolari

Rusia şi China pot să îşi dezvolte comerţul bilateral la 100 de miliarde de dolari până în 2015, a declarat vineri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, după o întâlnire cu oficiali din cele două ţări, transmite RIA Novosti, conform Mediafax.

Rogozin a spus că relaţiile comerciale dintre Rusia şi China au crescut în primele două luni ale acestui an cu 4%, dar că este nevoie de mai mult pentru atingerea acestui obiectiv.

"Ritmul este insuficient pentru a respecta obiectivul stabilit de liderii din Rusia şi China, de a aduce valoarea comerţului bilateral la 100 de miliarde de dolari până în 2015", a arătat Rogozin la reuniunea organizată la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Anul trecut, China a devenit cel mai important stat partener al Rusiei în relaţiile comerciale, în timp ce Rusia este al nouălea partener al Chinei, a spus oficialul rus.

Oficialii chinezi vor să stimuleze investiţiile în Rusia şi să încurajeze un mediu de afaceri atractiv, potrivit oficialului rus, care a adăugat că Rusia va prezenta mai multe proiecte mari de investiţii la un târg expoziţional care va fi organizat în China în luna iunie.

Autorităţile de la Beijing îşi întăresc legăturile de afaceri cu Moscova pe fondul relaţiilor tensionate din Rusia şi Uniunea Europeană.

Preşedintele Vladimir Putin urmează să facă o vizită în China luna viitoare şi să semneze mai multe acorduri bilaterale, inclusiv unul referitor la livrări de gaze în această ţară.

Investitorii chinezi au confirmat recent planuri de lansare în acest an a primei faze a unui proiect de exploatare a lemnului în Siberia. Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat recent că relaţiile de colaborare cu China reprezintă o prioritate pentru Rusia.

China este interesată şi de dezvoltarea unor proiecte de energie în Crimeea, a afirmat miercuri vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici.

În urma anexării Crimeei de către Rusia, statele europene au anunţat un plan în trei etape de sancţionare a Rusiei. În prima etapă, au fost suspendate discuţiile între mai multe comisii de lucru din Rusia şi UE. În cea de-a doua, UE a anunţat sancţiuni şi îngheţări de active împotriva mai multor oficiali ruşi. A treia etapă, nepusă încă în practică, include sancţiuni economice.

Potrivit Ministerului rus de Externe, sancţiunile împotriva Rusiei sunt nepotrivite şi contraproductive.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Rusiei. Aproape jumătate din exporturile ruseşti, 292 de miliarde de dolari, ajung în ţări UE. În schimb, Rusia este al treilea mare partener de comerţ al UE, cu importuri de 169 de miliarde de dolari.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă