23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSiria: ONU critică decizia Damascului privind organizarea prezidenţialelor în plin război

Siria: ONU critică decizia Damascului privind organizarea prezidenţialelor în plin război

ONU a criticat vehement, luni, decizia guvernului de la Damasc pivind organizarea alegerilor prezidenţiale la 3 iunie, în plin război, apreciind că scrutinul va submina eforturile în vederea unei soluţionări politice a crizei din Siria, potrivit Mediafax.

"Organizarea alegerilor în actualele circumstanţe, în plin conflict şi în condiţiile unei deplăsări masive a populaţiei, va submina procesul politic şi va îndepărta perspectiva unei soluţii politice de care ţara are atâta nevoie", a declarat purtătorul cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

"Aceste alegeri sunt incompatibile cu spiritul conferinţei de la Geneva" privind tranziţia democratică în Siria, a adăugat el. După reuniunea de la Geneva, negocierile dintre puterea de la Damasc şi opoziţie se află în prezent în impas.

Preşedintele Parlamentului sirian, Mohammad al-Laham, a anunţat luni că, în pofida violenţelor, alegerile prezidenţiale vor avea loc la 3 iunie în Siria şi în 28 mai pentru sirienii care trăiesc în afara ţării, promiţând un scrutin "liber şi corect".

La rândul său, opoziţia siriană a calificat luni drept o "farsă" scrutinul prezidenţial din 3 iunie. "Anunţul regimului Assad că alegeri prezidenţiale vor fi organizate în iunie ar trebui considerat o farsă şi respins de comunitatea internaţională", a declarat biroul şefului Coaliţiei naţionale a opoziţiei, Ahmad Jarba, într-un comunicat.

Conflictul din Siria, început printr-o revoltă paşnică, s-a transformat într-un conflict armat, iar, la mai bine de trei ani de la declanşarea confruntărilor între forţele regimului şi rebelii susţinuţi de opoziţie, peste 150.000 de persoane au murit, potrivit unui ONG sirian, iar milioane de sirieni sunt refugiaţi.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă