9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA pregătesc "în mod activ" noi sancțiuni împotriva Moscovei

SUA pregătesc “în mod activ” noi sancțiuni împotriva Moscovei

Casa Albă a anunţat, miercuri, că Statele Unite "pregătesc în mod activ" noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la acţiunile acesteia în Ucraina, informează Mediafax.

"Pregătim în mod activ noi sancţiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului american, Jay Carney, tensionând şi mai mult situaţia după declaraţiile de marţi ale Departamentului de Stat, care a anunţat că Washingtonul ia în considerare măsuri "adiţionale" împotriva Rusiei.

Citește și: Canada va adopta noi sancțiuni împotriva Rusiei

Totodată, potrivit lui Carney, Statele Unite speră că Rusia, cu ocazia reuniunii de la Geneva, va da dovadă de intenţia de a reduce tensiunile din estul Ucrainei, unde activiştii proruşi înfruntă autorităţile de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Moscova trebuie, de asemenea, să recunoască faptul că Ucraina şi-a asumat angajamentul de a iniţia reforme constituţionale.

Citește și: UE amenință Rusia cu noi sancțiuni

"În ce priveşte adoptarea unor noi sancţiuni, preşedintele american (Barack Obama) s-a exprimat clar: dacă Rusia nu profită (la Geneva) de oportunitatea de a diminua tensiunile, va plăti scump pentru aceasta", a afirmat Carney.

"De fiecare dată când Rusia va lua măsuri menite să destabilizeze Ucraina şi să-i încalce suveranitatea, ea va avea de suportat consecinţe", a reiterat Obama, citat de postul de televiziune CBS News.

"Nu avem nevoie de război. Ceea vrem este recunoaşterea faptului că o ţară ca Ucraina poate să întreţină relaţiile pe care şi le doreşte cu regiunile şi statele vecine, fără ca acestea să-i impună anumite decizii", a adăugat preşeditnele american.

Ulterior, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a reiterat că Statele Unite "vor să vadă încetarea imediată a provocărilor" din partea Rusiei.

"Vom continua să pregătim în mod activ sancţiuni adiţionale şi alte măsuri, dacă nu se poate obţine o scădere" a tensiunilor din regiune, a afirmat acest purtător de cuvânt, adăugând că "prezenţa în estul Ucrainei a grupurilor armate susţinute de Rusia reprezintă o prioritate extrem de importantă".

Vineri, Statele Unite au anunţat introducerea unor sancţiuni împotriva a şapte lideri din Crimeea, precum şi a unei companii petroliere, suspectaţi că ar ameninţa "pacea şi stabilitatea în Ucraina". Acest val de sancţiuni s-a adăugat celui adoptat în martie, când Washingtonul a îngheţat activele a 31 de persoane sau entităţi ruse şi proruse.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă